Det var pappan själv som larmade till 112 och sa att han dödat sin son. Han fick instruktioner om att utföra hjärt- och lungräddning.
”Det hjälper inte”, svarar pappan.
”Jo. Det gör du. Om du säger att du har dödat din son, då tänker jag att du ska försöka rädda honom också. Så då vill jag att du utför HLR”, svarar larmoperatören.
Mått dåligt efter incidenter på jobbet
Pojken, som var i tioårsåldern, var familjens enda barn.
Enligt åklagaren fanns inget som tydde på att pappan var kapabel till detta. Men i förundersökningen framgår det att pappan mått dåligt under det senaste halvåret. Kollegor och anhöriga beskriver att han förändrats efter två incidenter på jobbet.
Pappan, som jobbar som hissmontör, ska under en arbetsdag i somras ha fastnat i en hiss och fått panik. Tätt inpå den händelsen ska han sedan ha varit nära att ramla ner i hisschakt.
”Jag var livrädd och chockad då”, säger han i förhör.
Hade haft tankar om att döda
Efter de två hissincidenterna på jobbet hade han haft svårt att sova och han började vandra runt i bostaden i Rosenlund på nätterna.
Mannen har i förhör sagt att han vid ett tidigare tillfälle hade tankar om att döda antingen mamman eller sonen.
Diagnostiserades med depression
Efter incidenterna på jobbet hade mannen fått ångestattacker. Han blev diagnostiserad med depression och fick antidepressiv medicin samt träffade psykoterapeut några enstaka gånger.
Den femte januari jobbade mannen sin sista dag som hissmontör – bara tre dagar innan sonen dödades. I förhör uppger han att en av anledningarna till att han dödade sonen var för att han inte ville att sonen skulle skämmas över att han inte hade något jobb.