Advokaten Sargon de Basso var under 2021 en av de tio advokater i landet som tjänat mest. Foto: Pontus Altin/SVT

Misstänkt i tunnelmordet vid Gullmarsplan byter advokat – får Sargon de Basso

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man från Eskilstuna som sitter häktad misstänkt för mordet på en 21-årig man i Björktunneln i Stockholm får byta försvarare till den profilerade advokaten Sargon de Basso. Det har Södertörns tingsrätt beslutat.

Mitt under rusningstrafiken den 20 oktober förra året avlossades skott som skapade panik och trafikkaos i Björktunneln vid Gullmarsplan i Stockholm. Polisen hittade en skottskadad 21-årig man som senare avled av sina skador. På plats greps tre män som anhölls och senare häktades.

I slutet av juni släpptes två av de tre männen då misstankarna försvagats. Däremot har misstankarna mot 18-åringen enligt åklagaren stärkts, och han omhäktades mot sitt nekande så sent som i måndags. Alla tre inklusive den mördade 21-åringen är hemmahörande i Eskilstuna.

Samarbetsproblem

18-åringen har även tidigare begärt att få byta advokat till den profilerade försvararen Sargon de Basso, men fått avslag av tingsrätten.

Nyligen skickade han en ny begäran och hänvisade bland annat till samarbetssvårigheter. Även hans tidigare advokat Filip Lundbäck, som är verksam i Västerås och Eskilstuna, skrev till tingsrätten och höll med om att klienten bör få byta försvarare, med hänvisning till ”klientens ålder samt allvaret i misstanken.”

Den här gången beviljade tingsrätten bytet.

Profilerad försvarare

Advokaten Sargon de Basso som tackat ja till uppdraget är en av landets mest anlitade brottsmålsadvokater. Han var under 2021 en av de tio advokater som tjänat mest i sin roll som offentlig försvarare, enligt en sammanställning av Dagens Juridik.

Åtal i fallet vid Gullmarsplan väntas i mitten av augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Christoffer Bohman, chef för polisens utredningssektion i Sörmland, om händelsen i tunneln vid Gullmarsplan i Stockholm. Foto: TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.