Två elever går i en skolkorridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då hade jag kunnat höja mina betyg”. Hör gymnasieelevernas förhoppningar kring det nya betygssystemet som börjar gälla från nästa läsår. Foto: SVT

30-årig reform skrotas på gymnasiet – ämnesbetyg återinförs

Uppdaterad
Publicerad

En 30 år gammal reform skrotas när ämnesbetygen nästa år återinförs med den nya läroplanen för gymnasiet, Gy25. Syftet är bland annat att betygen bättre ska visa elevens kunskaper. Redan nu har skolorna börjat förbereda sig för övergången.

Tilda Jacobsson har precis börjat tredje året på teknikutbildningen på Rinmangymnasiet i Eskilstuna och hon upplever att systemet med kursbetyg stressar eleverna.

– Man hinner inte ha så många prov under en kurs vilket betyder att varje prov väger jättetungt för vilket betyg du kommer att få. Nu är jag fast med mina betyg i varje kurs, säger hon.

Psykisk ohälsa i skolan

Natureleven Ritta Zako håller med.

– Det har lett till mycket psykisk ohälsa, säger hon.

Den nya läroplanen kommer att börja gälla nästa läsår men det är bara elever som börjar gymnasiet då som betygssätts efter Gy25.

– Det kommer inte alls bli lika mycket stress utifrån betygen utan man verkligen kan få lära sig sitt ämne, säger Emilia som går tredje året på vård- och omsorg på Rinmangymnasiet.

– Samtidigt som det har varit stressande har det hjälp mig att fokusera, säger klasskamraten Daniel Bahri.

Kritiserat betygssystem

Systemet med kursbetyg har fått kritik sedan det infördes 1994, bland annat för att många elever tappade motivation efter en misslyckad kurs och därmed en förlorad möjlighet till ett högre betyg.

– Under tre års tid finns ingen tid för att ha en svacka utan de måste prestera hela tiden och det ökar stressen. Eleverna har fokuserat mer på betyget och väldigt lite på vad de faktiskt kan, säger läraren i SO Helena Hägg.

Arbetet har startat

Redan nu har arbetet på Rinmangymnasiet i Eskilstuna börjat med den nya läroplanen så att övergången ska gå så smidigt som möjligt.

– Vi har skapat en arbetsgrupp inom förvaltningen med alla skolorna så att vi får en gemensam process och samsyn på hur vi ska genomröra det här, säger Fredrik Karlsson, skolchef gymnasiet.

Hoppas på minskat tryck på Komvux

Komvux är ett alternativ för elever som vill höja sina betyg efter gymnasiet.

– Ett mål vi har med nya läroplanen är att trycket på Komvux kan minska då eleverna ska kunna ta sin gymnasieexamen inom ramen för våra tre år, säger Sara Kunstbergs, studie- och yrkesvägledare.

– Vi tror också på mindre avhopp från gymnasieskolan eftersom eleverna kommer att få den tid de behöver för att kunna bygga upp sin kunskap, säger rektor Biljana Sekaric.

I klippet delar några av eleverna på Rinmangymnasiet med sig av sina tankar om det gamla och nya betygssystemet.

Ämnesbetyg och kursbetyg

• Ämnesbetyg: Betyget sätts i slutet av ämnet och speglar elevens kunskaper i ämnet som helhet.

• Kursbetyg: Betyget sätts efter varje avslutad delkurs. Eleverna bedöms flera gånger under utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.