AFC Eskilstuna har bland annat skulder till Skatteverket. Nu riskerar klubben att försättas i konkurs. Foto: SVT

AFC Eskilstuna riskerar konkurs – har miljonskulder: ”Måste få tag på finansiärer”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubben AFC Eskilstuna har miljonskulder till flera fordringsägare och riskerar nu att försättas i konkurs.

– Man måste få tag på finansiärer för att rädda situationen, säger Torkel Formark, tidigare advokat som hjälper klubben i kontakt med Kronofogden.

AFC Eskilstuna har skatteskulder på nästan en halv miljon kronor. Men det slutar inte där. Formark säger att klubben har fordringsskulder till både företag och privata personer som inte har betalats.

– Klubben har möten för att reda ut den här situationen, säger han.

Måste hitta sponsorer

Det man hoppas på nu är att försöka hitta sponsorer som kan kliva in i föreningen och hjälpa till.

I slutet av maj blev division 1-klubben utkastade från sin hemmaborg Tunavallen för att man inte betalat hyran. Då var man skyldiga kommunen över en halv miljon kronor. Men man fick komma tillbaka i början av juni då man gjort upp en betalningsplan. Formark säger att klubben fortfarande är kvar på arenan.

– Läget är prekärt, det är en stor tragik om klubben inte kan lösa det här.

”Det är spänt i föreningen”

Nästa vecka kommer han att kontakta Kronofogden, som är den myndighet som ska driva in skatteskulden, och ge besked om en plan för att betala tillbaka skulderna.

Om ingen sponsor hittas är risken för konkurs stor.

– Det är spänt i föreningen, säger han.

En man i vit tröja står på en fotbollsplan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AFC Eskilstuna stängdes tidigare av från spel på Tunavallen på grund av skulder, men gjorde sedan en avbetalningsplan och fick komma tillbaka. Hör Mattias Albers, områdeschef arenor- och friluftsliv, i en intervju från 28 maj om varför AFC Eskilstuna blev avstängda. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.