Partimedlemmen Daniel Danon i Flen upplever att han blivit diskriminerad när han inte fått något uppdrag med reellt inflytande.
Regionfullmäktigeledamoten Gisma Mou Mou i Eskilstuna skrev i våras en motion till partiets distriktskongress där hon krävde att partiet ska arbeta hårdare mot diskriminering inom partiet.
– Socialdemokraterna är ett parti som jobbar med den här typen av frågor, det är en del av våra grundläggande värderingar. Men vi måste också implementera det, säger hon.
Menar att vithetsnorm råder
Det finns även exempel på personer med afrikansk bakgrund i Sörmland som lämnat partiet. Eskilstunapolitikern Abdirisak Hussein hoppade av 2017. Han sa då till Eskilstuna-Kuriren att han aldrig känt sig som en i gänget:
– Partiet vill ha röster från somalierna men vill inte ge oss en riktig position för att kunna vara med och påverka.
Ytterligare en avhoppare med god insyn i partiet, som vill vara anonym, menar att det finns oskrivna regler för vilka som får de tyngsta uppdragen.
– Det finns en vithetsnorm som gäller på något sätt. Alla stora poster ska gå till svenskar, vita svenskar.
”Ingen klassificering av hudfärg”
Fredrik Olovsson tar avstånd från uttrycket vithetsnorm.
– Vi har ingen klassificering av människors hudfärg i vårt parti.
Han betonar att partiet ständigt arbetar med att värva personer med olika bakgrund och utbildar medlemmar för politiska uppdrag.
– Det är extremt konkurrensutsatt, och man ska ha medlemmarnas förtroende för att få de här platserna. Även om vi har ambitionen att det ska vara blandade grupper på många olika sätt så blir det ibland ett val mellan två individer.
Olovsson säger att Socialdemokraterna har fler med utländsk bakgrund i regionstyrelse och regionfullmäktige än andra partier, och att det inte handlar om diskriminering av personer med afrikanskt ursprung.
– Jag vet att det finns personer med just den bakgrunden som har tackat nej till tunga uppdrag i Sörmland. Och det är klart, då blir det svårare.