– Misstankarna om att han har medverkat har stärkts och då är det mer rimligt att han är häktad för stölden. Men han är fortsatt misstänkt även för att ha hanterat stöldgodset, säger kammaråklagare Reena Devgun.
Tingsrätten höll med åklagaren under torsdagens omhäktningsförhandling. Men så var inte fallet när Reena Devgun första gången begärde honom häktad för grov stöld. Då försattes han på fri fot, så hon överklagade till Svea hovrätt och fick honom häktad för grovt häleri i stället.
Vad är det som gjort att tingsrätten fattade ett annat beslut den här gången? Har det tillkommit ny bevisning?
– Det handlar om vilken bevisning vi presenterar och i vilket skede. Men för att sammanfatta det kan man säga att bevisläget har stärkts, säger Reena Devgun.
Dna på regalierna
Vilken typ av bevis det rör sig om vill hon inte säga, mer än det som framgått tidigare: att 26-åringens dna har återfunnits på en av regalierna. Hon vill inte heller säga något om vad motivet till att regalierna återlämnades kan ha varit.
– Nej, den frågan får du ställa till hans advokat. Han är misstänkt för att ha placerat dem där de återfanns men vilka slutsatser man kan dra av det ska vi från vår sida avvakta lite med, säger Reena Devgun.
Förnekar till anklagelserna
26-åringens advokat heter Tobias Enochsson. Han berättar att hans klient bestrider alla åklagarens påståenden.
– Han har lämnat förklaringar till allt som riktats mot honom. Jag tänker inte kommentera saker av utredningsteknisk natur, men en sak kan jag ändå säga: Att åklagarens bevisning såsom den presenterats så här långt inte räcker till en fällande dom eller ens åtal enligt min uppfattning, säger han.
Tre andra misstänkta gärningspersoner förekommer i utredningen. Den 24-årige man som häktades misstänkt för grovt häleri i februari är försatt på fri fot, men fortfarande misstänkt. En 46-åring och en 34-åring som satt frihetsberövade under kortare perioder är inte avskrivna från utredningen, men inte heller prioriterade.