Växande intresse för ridsporten

Uppdaterad
Publicerad

Ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott, och i Sörmland märker många ridklubbar att fler vill börja rida och lära sig om hästar. Medlemsantalet är nu det högsta på flera år.

Sjuåriga Valdemar i Eskilstuna är en av många unga som börjat rida på ridskola, men denna dag tar han mest hand om sin favoritponny Teddy medan hans lillebror provar att rida i ridhuset.

– Jag är här för att rykta och borsta i dag. Teddy brukar vara ganska snäll, säger Valdemar.

På ridskolan i Eskilstuna låter man nu även små barn som är yngre än sex år att prova att sitta till häst i en kvart på söndagarna. Och fler och fler kommer dit och vill prova:

– Ja den här hösten har vi märkt en stor ökning. Både när det gäller kvarts-ridningen på helgerna och när vi ser hur många rena nybörjargrupper som vi har kunnat starta, säger Pia Lust, ridlärare och ridskolechef för Ekeby ridskola i Eskilstuna.

Fler ryttare

I Sörmland har ridklubbarna nu fler medlemmar än de haft under något av de senaste fem åren, enligt Svenska Ridsportförbundet som har frågat sina medlemsklubbar om antalet nya medlemmar. Förbundets nyligen genomförda undersökning i hela landet visar också att trenden med fler ridande barn och vuxna märks av i stora delar av Sverige.

– Vi ser att ridsporten har ett ökat intresse bland unga men också bland vuxna och återvändare, alltså personer som ridit när de varit unga och sedan haft ett uppehåll, säger Maria Thun vid Svenska Ridsportförbundet.

”Kostar att köpa hästar av bra kvalitet”

Större barnkullar är en del av förklaringen, men också att ridsporten och lokala ridklubbar tagit mer plats i offentligheten och i sociala medier. Även mediernas växande intresse för ridsporten tros spela in. Medieintresset tog fart i samband med att hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson tilldelades det prestigefulla Jerringpriset år 2012.

Den unge ryttaren Valdemar i Eskilstuna gillar att både hoppa och göra galoppfattningar, men hans intresse för ridning handlar lika mycket om att umgås med djuren:

– Jag älskar hästar, säger han samtidigt som han ryktar Teddys päls.

Dyra anläggningar hindrar tillväxt

Men trots det ökade intresset för hästar är det ändå svårt för många ridklubbar att växa.

– Mycket tid och kraft i en ridklubb går till att hålla anläggningen i gott skick. Det kostar väldigt mycket och det kostar att hålla hästar och köpa hästar av hög kvalitet. Tyvärr leder det till att ridsporten ibland uppfattas som dyr. Vill man växa och bygga ut krävs det god tillgång på till exempel hagmarker och kapital, säger Maria Thun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.