Flera lagerarbetare staplar böcker i ett stort lager. Till höger Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Katrineholm, står i en korridor på Arbetsförmedlingens kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är viktigt att ta ett första steg och att alltid vara på en kompetensresa som arbetslös”. I videon svarar Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Katrineholm på tre frågor om arbetsmarknaden i Sörmland. Foto: Fredrik Sandberg/TT / SVT

Arbetsförmedlingen: De här branscherna skriker efter arbetskraft i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

2023 präglades av försämrad ekonomi och försvagad arbetsmarknad – i såväl Sörmland som hela Sverige. Men trots att arbetslösheten ökade minskade långtidsarbetslösheten.

I slutet av december 2023 var drygt 349 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i Sverige. Men antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i 12 månader eller längre var ungefär 139 000, vilket är en minskning med omkring 8 000 jämfört med föregående månad.

Men i takt med att arbetsmarknaden försämras visar Arbetsförmedlingens prognoser att antalet långtidsarbetslösa kommer öka framöver.

− Situationen för långtidsarbetslösa blir svårare, inte minst för personer med kort utbildning. För att undvika att långtidsarbetslösheten biter sig fast och samtidigt förbättra kompetensförsörjningen behöver fler ta del av utbildningsinsatser, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Men vilka branscher skriker efter arbetskraft och vad ska man egentligen tänka på som arbetslös?

I videon svarar Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, på tre frågor om arbetsmarknaden i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.