Delad bild. Till vänster en man i blå jacka, till höger en påkörd dovhjortshind med en långtradarhjul i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I vissa fall bör du sitta kvar i bilen om du just har kört på ett djur. I klippet förklarar Peter Miinalainen vid Trafikverket orsaken till det. Foto: SVT

”Att köra på ett djur är något man aldrig glömmer”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Trafikverket som, via entreprenörer, ser till att påkörda djur flyttas från vägarna för att öka trafiksäkerheten. Peter Miinalainen är projektledare på Trafikverket och har hand om områdena runt Eskilstuna och Flen.

– Är det akut och djuret ligger på vägen ska vi ut och ta bort det så fort vi får vetskap om det, säger han.

Trafiksäkerhetsmässigt är det bra om det döda viltet kommer bort från vägar och diken så fort som möjligt. Även om det inte ligger direkt på vägen kan det utgöra en fara.

– Andra djur kan lockas dit för att äta och då ökar risken för fler påkörda djur, säger Peter Miinalainen.

Tillfälliga skyltar

Risken för viltolyckor ökar när hösten har gjort sitt intåg. Förra året inträffande nära en tredjedel av alla viltolyckor på vägarna i oktober och november månad, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

– Står det tillfälliga varningsskyltar på vägarna ska man vara extra vaksam. Där har vi fått rapporter om att det tillfälligt rör sig mycket vilt och det är bra om man sänker hastigheten, säger Peter Miinalainen.

Peter har själv varit med om en viltolycka.

– Det är något man aldrig glömmer, säger han.

I klippet berättar Peter Miinalainen när du ska sitta kvar i bilen eller gå ut för att märka ut olyckplatsen eller flytta mindre djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.