Delad bild. Kändisbarnet North West har spadag på Tiktok till vänster. Hudterapeuten Ulrika Thomsen till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Kardashians och Kanye Wests dotter North är en av superkändisarna på sociala medier som har delat sina hudvårdsrutiner. Vilken hudvård ska barn och unga använda? Hör Ulrika Thomsen berätta i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Avancerad hudvård trendar bland barn och unga – oroar experter: ”Blir lite skrämd”

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier syns barn och ungdomar gå igenom sina hudvårdsrutiner innan de beger sig till skolan, och på en hudvårdssalong i Eskilstuna vittnar hudterapeuten Ulrika Thomsen om ett yngre klientel.

– Fler och fler yngre använder hudvårdsprodukter, och då mer avancerade sådana som inte är till för deras ålder, säger hon.

”Get ready with me”. Så säger barn och ungdomar på sociala medier innan de går igenom vilka hudvårdsprodukter de använder.

Ulrika Thomsen driver Ulrikas hudvård i Eskilstuna, och hon vittnar om att fler och fler yngre personer dras till hudvård.

– Jag har lagt märke till det på min salong, och överhuvudtaget är det många som använder väldigt mycket hudvårdsprodukter. Man blir lite skrämd över det.

Överläkaren: ”Är oroväckande”

Även Sol-Britt Lonne Rahm, hudläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, har märkt trenden.

– Det vi är lite oroliga för är att barn som är kanske åtta år håller på med aktiva krämer, anti age-krämer med A-vitamin och C-vitamin som är exfolierande. Det är oroväckande, säger hon.

Fukt och solskydd räcker för den unga huden, menar hon.

– Aktiva ämnen är till för den åldrande huden. Men barnen tittar mycket på influencers, använder de mycket hudvård så gör barnen också det.

Tonåringar kan börja med hudvård

Ulrika Thomsen menar att ungdomar som vill behandla sin tonårshy gör rätt i att bland annat tvätta sig och skydda huden från solen.

– Sen kanske man inte ska bli sin egen hudvårdsexpert för tidigt och börja laborera, men det är vettigt att faktiskt ta hand om huden.

Hör Ulrika Thomsen berätta vilken typ av hudvård som unga kan ägna sig åt i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.