Överläkare Sol-Britt Lonne Rahm tittar på sig själv i en spegel om smörjer in sig med hudkräm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkare Sol-Britt Lonne Rahm berätta vad man behöver tänka på för att ta hand om huden under vintern. Foto: Lars Adolfsson

Så skyddar du huden i kylan – hudläkaren ger sina bästa råd

Uppdaterad
Publicerad

Spruckna händer och torr hy är det många som får under vintern när temperaturen faller, men det finns några saker man kan göra för att lindra besvären.

En anledning till att många får besvär är att luften förändras.

– När det är kallt blir det mycket torrare luft, både utomhus och inomhus. Hudens skyddande lager torkar lättare ut och den orkar inte behålla sin fukt i samma uträckning. Då är det lätt att det bildas sprickor som gör ont och stressar huden, berättar hudläkaren Sol-Britt Lonne Rahm som arbetar på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Blodkärlen drar ihop sig

Även hudens blodkärl drar ihop sig vid kyla, vilket också kan skapa problem.

– Då blir väldigt lite blodtillförsel till huden och det gör i sin tur att det lättare blir sprickbildning i det översta hudlagret.

Barn är mer utsatta

Barns hud är tunnare är därför extra viktig att skydda.

– Alla hudtyper är känsliga för kyla, men huden på barn är ännu känsligare. Det är därför viktigt att tänka på att skydda barns hud ännu mer.

Hur kan man göra för att lindra hudbesvären under vintern? Läkaren Sol-Britt Lonne Rahm ger råd i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.