Till vänster: Mutaz ”Azoo” Elsadi i det libyska teveprogrammet Edwy Liby. Till höger syns han på Fristadstorget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Azoo” berätta om när han kom tillbaka till Libyen efter sitt genombrott. Foto: Skärmdump Edwy Liby/SVT

”Azoo” från Eskilstuna är rikskändis – i Libyen

Publicerad

Han bor i Eskilstuna, är med i populära tv-program, har åsikter om det mesta och hans klipp når miljonpublik – men du har antagligen aldrig hört talas om honom. “Azoo” från Libyen vänder sig nämligen till publiken i hemlandet.

– Jag säger vad jag tycker, Mutaz “Azoo” Elsadi.

Mutaz Elsadi lever ett dubbelliv.

På dagtid studerar han till fritidsledare på en folkhögskola i Västerås. På kvällarna serverar han åsikter om både det ena och det andra på sitt modersmål – arabiska. 

På Facebook har Mutaz ”Azoo” Elsadi en halv miljon följare. Merparten av dem finns i Libyen, landet där Mutaz växte upp. Trots att han flyttade för flera år sedan drar han sig inte för att kommentera aktuella händelser i hemlandet.

– Såklart att folk säger att jag pratar bara för att jag är “utanför” men det stämmer inte. Jag kan ha mina åsikter trots att jag bor utomlands, det är fortfarande mitt land.

Lika stor som Aftonbladet

Hans konto “Azoo Sheka” på Facebook har nu nästan blivit lika stort som Aftonbladets konto på Facebook. Han fick en chock när han kom tillbaka till Libyen efter sitt stora genombrott. 

– På flygplatsen kramade folk mig som om de kände mig, säger influencern.

Hör honom berätta om varför han väljer att stanna i Sverige – trots att han skulle kunna tjäna mer pengar som influencer i Libyen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.