• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Daniel Kulin står på en grön åker med vindkraftverk i bakgrunden. Himlen är klar och solig. Vindkraftverken snurrar i vinden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sundby vindpark är i drift, men nu har länsstyrelsen kommit fram till att turbinerna inte ser ut som i bygglovet. Stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna måste därför pröva ärendet på nytt. Foto: Otilia Bogen, SVT

Bakslag för Sörmlands enda vindkraftspark – nya rotorblad bröt mot bygglovet

Uppdaterad
Publicerad

Turerna har varit många för Sundby vindpark vid Sundbyholm i Eskilstuna. Parken är i drift, men nu har länsstyrelsen kommit fram till att turbinerna inte ser ut som i bygglovet. Stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna måste därför pröva ärendet på nytt.

– Vi har förtroende för processen, säger Cloudberrys projektledare Daniel Kulin.

Planerna på att bygga en vindkraftspark på platsen har funnits sedan början av 2000-talet, men processen har tagit tid. Ovanliga sparvar och ogiltiga bygglov har sinkat bygget.

Det har gått så långsamt att turbinerna som godkändes i bygglovet från 2016 blivit daterade och slutat tillverkas. I stället ville företaget Cloudberry använda en ny modell, med tre meter längre rotorblad. För att inte bryta mot den godkända maxhöjden 150 meter sänktes navet med motsvarande längd, från 90 till 87 meter.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Kommunen sa ja – länsstyrelsen nej

Inga konstigheter, tyckte samhällsbyggnadsnämnden, som ansåg att justeringen låg inom gränserna för vad som kan godtas. Men beslutet överklagades, och nu har Länsstyrelsen i Södermanlands län gjort en annan bedömning.

”Ändringen av vindkraftverkens rotordiameter är för omfattande för att kunna rymmas inom det tidigare beviljade bygglovet” skriver myndigheten i sitt beslut.

Därtill anser länsstyrelsen att kommunen inte utrett tillräckligt om bullernivån eller de skuggor som vindkraftsverken avger förändras genom den nya konstruktionen. Nu måste samhällsbyggnadsnämnden utreda ärendet på nytt.

I klippet ovan får du följa med till Sundby vindpark, tidigare kallad Kafjärdens vindpark, och höra vad projektledaren Daniel Kulin tycker om länsstyrelsens beslut.

Sörmlands största – och enda – vindkraftspark

De nio vindkraftsverken stod klara i slutet av 2023. I januari 2024 togs de i drift på prov och började leverera el till elnätet.

Sommaren 2024 kom slutbeskedet från samhällsbyggnadsnämdnen, vilket innebär att de kunde börja användas på riktigt.

Vindkraftsverken har en förväntad årsproduktion på 89 Gwh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Mer i ämnet