– Nu är det lite återställningsarbete och finlir inne i maskinerna, sedan räknar vi med att de ska vara i drift, förhoppningsvis inom en månad, säger Daniel Kulin, kontorschef på Cloudberry i Eskilstuna.
Det första bygglovet godkändes 2007 och nu, 16 år senare, står nio vindkraftverk färdiga. Det norska företaget Cloudberry har investerat över en halv miljard i projektet.
– Vi har tagit investeringsbeslutet eftersom vi tror att det kan vara en lönsam affär, säger Daniel Kulin.
Fördubblar Eskilstunas energiproduktion
Förra året köptes vindkraftsprojektet av det kinesiska företaget Enwind, som då hade byggt betongfundamenten som tornen ska stå på. Själva bygget av tornen startade i januari i år. Då kunde man använda sig av betongfundamenten.
– De här nio turbinerna motsvarar ungefär samma energiproduktion som kraftvärmeverket inne i Eskilstuna. Med den här anläggningen fördubblar vi Eskilstunas energiproduktion, säger Daniel Kulin.
Närboende har överklagat
Flera av de närboende har i omgångar protesterat och överklagat besluten att bygga vindkraftverk i området, men har förlorat i bestämmande instanser.
Cloudberry har också planer på att bygga en vindkraftpark vid Duvhällen norr om Alberga nära Hjälmaren, och har där tillstånd för tio vindkraftverk.
”Riktigt stora turbinblad”. I videoklippet ovanför berättar Daniel Kulin om vindkraftverken.
SUNDBY VINDPARK: Turerna kring bygglovet
Det har varit en lång process inför bygget av Sundby vindpark i Eskilstuna och det här är några av turerna kring bygglovet hos stadsbyggnadsförvaltningen.
2007 kommer första ansökan som beviljas och överklagas.
2008 Ny ansökan görs, även den beviljas och överklagas.
2012 Två ansökningar kommer in, båda beviljas.
2016 Bägge byggloven från 2012 överklagas.
2016 Länsstyrelsen upphäver stadsbyggnadsnämndens bägge beslut om bygglov.
2016 Ny ansökan, beviljad och överklagad.
2016 JO-anmälan efter att kommunen missat att skicka en överklagan vidare till länsstyrelsen.
2019 Mark- och miljödomstolen fastställer bygglovet.
2023 Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att nya turbiner inryms i befintligt bygglov, vilket överklagas. Länsstyrelsen avslår yrkande om inhibition i ett delbeslut, vilket innebär att det överklagande beslutet gäller tills vidare.