• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Efter alla turer – nytt bygglov för nio vindkraftverk klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Det blir förnyat bygglov för företaget som ska bygga de nio vindkraftverken vid Kafjärden, utanför Eskilstuna. Det beslutade en enig samling politiker på tisdagsmorgonen.

Det var under juni som det sattes stopp för byggandet av vindkraftverken vid Kafjärden sedan bygglovet visat sig vara oglitigt. Turerna har under sommaren gått vidare, bland annat har det visat sig att bygget fortsatt trots stoppet.

På tisdagen samlades politkerna i stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna för att ta omtag på det första bygglovet som visade sig vara felaktigt utformat.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Det slutade alltså med ett nytt, beviljat bygglov för företaget Enwind som bygger kraftverken.

Föreningen Nej mot vindkraft på Kafjärden menar att politikerna, även denna gång, har frångått både lagar och regler gällande placering av vindkraftverken.

– Det finns ju fastställt hur nära man får bo vindkraftverk, hur ljudet får vistas och hur långt det ska vara och vilken decibelnivå det får vara. Allt sådant har man tagit hänsyn till tidigare och samtliga partier har varit med tidigare i dessa beslut och nu fastställde vi det och nu tog vi samma beslut igen. Vi är för vindkraft, säger Sarita Hotti, Ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

– Om det här är ett giltigt bygglov, då blir det väl att vi får överklaga det till Länsstyrelsen i Södermanland, säger Kent Johansson, medlem i Nej mot Vindkraft på Kafjärden.

Men om det är ett bygglov baserat på gamla underlag, är ni redo att kämpa i tio år till då?

– Ja, i femton, avslutar Kent Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Mer i ämnet