Batteriskandalen växte med 140 ton – och nu är pengarna slut

Publicerad

2019 upptäckte Eskilstuna kommun att ett finskt återvinningsföretag dumpat hundratals ton med nedmalda batterier på en industritomt i Eskilstuna. Innan saneringsarbetet var klart gick bolaget i konkurs, och det blev upp till konkursboet att bekosta saneringen av det miljöfarliga materialet. Men nu har det visat sig att mängden nedgrävd batterimassa vara betydligt större än väntat – och nu har pengarna tagit slut. 

I klippet ovan berättar miljöinspektören David Aronsson om den otrevliga överraskningen.

Vad händer med batterimassan nu?

I konkursboet finns det kvar ett par hundra tusen kronor som ska användas till arvoden för de advokater som skött konkursen, vilket är det gängse tillvägagångssättet. Men nu undersöker man om Domstolsverket i stället kan stå för den kostnaden, så att de kvarvarande pengarna kan användas till saneringen.

Alternativ två är att kommunen ber om hjälp från det branschägda företaget Elkretsen, som bland annat ägnar sig åt att återvinna batterier. Elkretsen har redan tagit hand om de säckar som fanns ovan jord. Företaget har också hjälpt till att sanera efter liknande batteridumpningar på andra platser i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet