I år väntas det finnas 65 000 nya solcellsanläggningar i Sverige, enligt en helt ny rapport från Elsäkerhetsverket.
Efter en granskning som SVT gjorde förra året har myndigheten gjort en omfattande genomgång av brandtillbud kopplade till solcellsanläggningar 2018-2022 som visar att Sverige har färre bränder än det internationella snittet. Det beror troligen på att de flesta anläggningarna i Sverige fortfarande är nya och ännu inte har utsatts för slitage.
Bränder spås öka
– När dessa blir äldre kan installationsfel och brister i elmaterial orsaka funktionsbortfall men även brand. Vi kan därför över tid förvänta oss en ökning av andelen solcellsanläggningar som orsakar bränder och brandtillbud, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.
Men även nya anläggningar utgör en risk om det skulle inträffa en brand. Svårigheten är att så länge solen lyser så alstras det ström, enligt ställföreträdande räddningschefen i Eskilstuna, Stellan Jakobsson.
– I kablarna från panelerna kan det finnas 900–1000 volt, vilket kan vara direkt livsfarligt. Det vanligaste är att man kan stänga av strömmen till huset, men inte från solpanelerna, säger Stellan Jakobsson.
Rasrisk
Ett annat problem är fästena som panelerna sitter fast i.
– Skulle de brinna kan panelerna rasa ner och vi måste ha ett säkerhetsavstånd från taket så vi kan arbeta säkert, säger Stellan Jakobsson.
Både problemet med ström i kablarna och ett säkerhetsavstånd från huset kan göra att släckningsarbetet tar längre tid, menar han.
Hål i taket
– Man ska helst inte fylla hela taket med solceller, säger Stellan Jakobsson.
Anledningen till det är om räddningstjänsten måste göra ett hål i taket för att ventilera ut rök så att sikten förbättras där det brinner.
För att underlätta för brandkåren om olyckan är framme betyder information mycket.
– Det bästa är att man redan informerar under samtalet till 112 att det finns solpaneler på taket. Då kan vi planera vår insats efter förutsättningarna.
I videoklippet ovan svarar Stellan Jakobsson på tre frågor om solceller och brandbekämpning.