Planen som ska till Bulgarien lyfte under onsdagseftermiddagen. Planen som ska till Nordmakedonien lyfte under torsdagsmorgonen och beräknas vara framme under fredagen. Foto: Jörgen Ericsson, SAAB AB

Vattenbombande plan från Skavsta ska släcka bränder i Nordmakedonien och Bulgarien

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner kraftigt på gränsen mellan Nordmakedonien och Bulgarien. Nu skickar MSB fyra vattenskopande flyg från Skavsta där de är stationerade.

– Just nu behöver Bulgarien och Nordmakedonien stöd från andra länder och det är givet att vi ställer upp när vi kan. Vi har gjort det tidigare och vi har dessutom själva tagit emot stöd, det här är grundtanken med EU:s civilskyddssamarbete, säger Jenny Wärja, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Beredskapen för större bränder i Sverige är fortsatt god enligt Wärja och har säkerställt genom att ha två helikoptrar i extra beredskap.

– Vi följer kontinuerligt brandriskläget i Sverige och just nu bedöms den vara låg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.