En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra sidan visar en person som använder en tvättmaskin, iförd skyddsglasögon och handskar, i en tvättstuga. Den högra sidan visar en brandman som går in i en byggnad med rök som strömmar ut, utrustad med skyddskläder och syrgastank.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandman är en yrkesgrupp med kraftigt förhöjd risk för cancer – se hur räddningstjänsten förebygger risken att drabbas. Foto: SVT

Brandmännens kamp mot cancer – här har tvättmaskinen en nyckelroll

Publicerad

Brandman är en yrkesgrupp med kraftigt förhöjd risk för cancer. Länge var de förebyggande åtgärderna i det närmaste obefintliga – men på senare år har det skett en förändring. Bland annat tvättas kläderna direkt efter insats för att minska risken för exponering av farliga ämnen.

Under november uppmärksammas prostatacancer bland annat genom mustaschkampen.

På brandstationen i Strängnäs arbetar David Hultman som tillsammans med kollegan Stefan Magnusson tog fram konceptet Friska brandmän när de jobbade i Skellefteå.

– Det handlar om att hitta enkla metoder att få ner den totala exponeringen, säger David Hultman.

Farligast efteråt

Genom att byta kläder redan på räddningsplats och kapsla in använd utrustning hoppas man kunna bryta kedjan av farliga ämnen. Utrustningen tvättas sedan på stationen.

– Vi ska minimera alla tillfällen vi kan bli utsatta och farligast är det efter larm, säger brandman Tomas Tunefjord.

Förr hörde det nästan till att det skulle lukta rök av larmkläderna, nu är det snarare tvärtom.

– Är det något som luktar är det en signal om att något inte är tvättat, säger David Hultman.

Överrepresenterade

För två år sedan klassade världshälsoorganisationen WHO brandmannayrket som cancerframkallande och placerade brandmän i den högsta kategorin, samma kategori som visar sambandet mellan cancer och tobak.

– Har man jobbat några år på räddningstjänsten känner man till någon eller några som har drabbats av cancer. I värsta fall med dödlig utgång, säger David Hultman.

– Vi är överrepresenterade då vi istället borde vara underrepresenterade i vissa sjukdomar då vi i allmänhet har bättre kondition och är mer hälsomedvetna än genomsnittet.

Cancer kan dröja lång tid

Att veta om de förebyggande åtgärderna fungerar kan ta lång tid.

– Det är en utmaning, att vetenskapligt exakt visa hur stor risken är att drabbas som brandman eftersom det är väldigt långa latenstider. Det kan dröja upp till 40 år innan sjukdomen visar sig.

Konceptet Friska brandmän har letat sig ut globalt och är accepterat som en arbetsriktlinje av EPSU, European public service union, där bland annat 500 000 brandmän i 17 olika länder ingår.

– Det är inte alla som jobbar efter det här, men det blir fler och fler och det värmer. Vi vill ju att alla våra kollegor ska ha långa och hälsosamma liv, säger David Hultman.

PSA-prov och tester

Det ser lite olika ut från arbetsplats till arbetsplats vad som erbjuds i testväg.

– Här i Strängnäs har vi årliga läkarkontroller och det finns möjlighet till PSA-prov för en tidig upptäckt av cancersjukdom, och då kan den behandlas tidigare, säger David Hultman.

Fler yrkesgrupper med förhöjd cancerrisk

  • Byggnadsarbetare
  • Svetsare
  • Smältverksarbetare
  • Målare
  • Sotare
  • Frisörer

I miljöerna finns till exempel dieselavgaser, stendamm, asfalt, arsenik, färgämnen, radon och polycykliska aromatiska kolväten. Även strålning inom sjukvården har visat sig ha effekt på antalet cancerfall.

Källa: cancerfonden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.