Felix och Valter Lärnstad håller fram varsin rubiks kub

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Valter, 8, och Felix, 11, löser Rubiks kub på några sekunder i klippet. Foto: Serafia Olausson/SVT

Bröderna Felix och Valter från Strängnäs löser Rubiks kub på några sekunder

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kommer för första gången en officiell tävling i Rubiks kub anordnas i Strängnäs – och det är något som Felix, Valter och pappa Martin Lärnestad sett till.

– Jag är bara en glad påhejare i detta. Jag kan knappt lösa den, men är en förälder som stöttar barnen i deras intresse, säger Martin Lärnestad.

Eftersom sönerna Valter och Felix har ett stort intresse för sporten tog Martin initiativ till att skicka in en ansökan till Svenska kubförbundet, SveKub, om att anordna en tävling.

– Vi fick tumme upp för det så det var kul. De tävlande kommer från hela Sverige och intresset för att delta har varit stort, säger han.

Ska tävla i SM

Familjen har åkt runt i hela Sverige för att tävla i sporten. Felix kom bland annat på nionde plats, av 319 tävlande, i SveKub Super League i klassisk Rubiks kub förra året.

Senare i år kommer han tävla i SM i Speedcubing i Sala.

– Det känns roligt, när det är en stor tävling är det kul att vara där. Man lär känna folk för det är samma personer på tävlingarna, säger han.

Strängnäs Open anordnas i Vasaskolans matsal från klockan 09.00 under lördagen och vem som helst kan komma för att vara åskådare.

Rubiks Kub

  • Rubiks kub uppfanns år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn Ernő Rubik.
  • Den första officiella kubtävlingen i Sverige hölls 2004 i Uppsala. Då deltog 13 tävlare och vinnaren hade genomsnitt att lösa på 25,58 sekunder.
  • Det finns olika grenar att tävla i som Rubiks kub med ögonbindel, Rubiks kub med en hand, med fötterna och olika storlekar av kuberna som man löser på tid.

Källa: Cuboss

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.