Karta över Ostlänken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vet du vad Ostlänken kan innebära för dig som tågpendlare? Se klippet – och få bättre koll på läget. Foto: Robin Hult/SVT Grafik

Bygget av Ostlänken drar igång – så kan din pendlarvardag förändras

Uppdaterad
Publicerad

Förkortad restid och fler avgångar. När väl Ostlänken står klar så är tanken att livet ska bli lättare för pendlare längs sträckan mellan Stockholm och Linköping.

Efter åratal av planering. tillståndsprocesser och omtag är det nu dags för officiell byggstart av jätteprojektet Ostlänken. Det första spadtaget tas på onsdag i Järna.

Om tio år ska den stå klar och ersätta Nyköpingsbanan mellan Järna och Norrköping, invigd 1915. Enligt Trafikverket kommer den nya sträckan att ge avlastning på ett redan väl använt järnvägsnät.

Ostlänken

Fler avgångar med olika tågtyper

Det ska gå både regionaltåg och fjärrtåg på spåren – och planen är att även den gamla banan förbi Nyköping och ner till Åby kommer att användas i framtiden.

– Den ska fortfarande gå att trafikera och de stationer som ligger längs den sträckan, de kommer att vara kvar, säger Magnus Sjöberg, programchef

Större planer från början

Ostlänken ska enligt planen vara färdigbyggt 2034 och redo för trafik 2035. Från början skulle den varit en del av ett större stambanenät med snabbtåg – men de planerna skrotades och kvar blev Ostlänken.

Enligt förespråkarna för bygget så kommer den ändå få stor betydelse för tillväxten i regionen i framtiden.

– Den stora nyttan med Ostlänken för Nyköping, det är den regionala nyttan, har Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, tidigare sagt till SVT.

Se videon för att få reda på hur pendlarvardagen förändras med Ostlänken.

RESTID FRÅN STOCKHOLM CENTRAL

Beräknad restid på Ostlänken med regionaltåg (i dag inom parentes).

  • Flemingsberg: 0:10 (0:10)
  • Södertälje syd: 0:20 (0:22)
  • Vagnhärad: 0:31 (0:39)
  • Nyköping: 0:46 (1:07)
  • Norrköping: 1:11 (1:52)
  • Linköping: 1:25 (ingen uppgift)

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet