En kvinna står mitt på en bro över en å

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka åtgärder som redan gjorts för att förhindra översvämningar. Foto: SVT

”Då såg det ut som en badsjö” – Vingåkers nya plan för att minska risken för översvämning

Publicerad

Vid översvämningen i Vingåker 2020 lades stora ytor under vatten. I närheten av värmeverket arbetade räddningstjänsten med att pumpa och leda bort vattnet.

– Då såg det ut som en badsjö här och konsekvenserna skulle bli väldigt stora om vattnet skulle komma in i värmeverket, säger samhällsbyggnadschefen Susanne Jaktlund.

Nu jobbar kommunen med en ny vattentjänstplan där en del är hur man kan vara bättre förberedd för extrema skyfall i framtiden.

– Vi har ganska mycket lågpunkter i Vingåker, så det ställer lite större utmaningar på oss, säger Susanne Jaktlund.

Planen är till för att identifiera hur vattnet rinner och var risken för översvämningar är störst. Till hjälp har man datorsimuleringar och ett verktyg som analyserar avrinningen på markytan.

– Genom att göra den här skyfallskarteringen var vi är som mest sårbara kan vi se vilka åtgärder vi kan göra, säger Susanne Jaktlund.

Sedan översvämningen 2020 har kommunen gjort en del förebyggande åtgärder och i klippet berättar Susanne Jaktlund mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.