Under julhelgen berättade SVT Nyheter Sörmland om de vanligaste misstagen vi gör vid de återvinningsstationer som FTI, Förpackningsinsamlingen, ansvarar för. De som finns vid exempelvis köpcentrum och i bostadsområden.
Ett vanligt fel är att man inte skiljer på förpackning och produkt, och det är endast förpackningar som får slängas vid dessa stationer.
Väckte frågor
Detta väckte frågor hos SVT:s tittare som undrade vad det här beror på. Anledningen är det så kallade producentansvaret.
– Det bygger på att de som tillverkar förpackningar ska betala för att de återvinns, säger Magnus Sandström regionchef på FTI.
Regler kan ändras
Vad som räknas som en förpackning beslutas av regeringen i förordningen om producentansvar för förpackningar och kan skilja sig från år till år.
Ett exempel på det är värmeljuskoppen som tidigare räknades som en metallförpackning, men slutade vara det år 2015. Då kom en ny tolkning av EU:s direktiv för producentansvar.
– Många lägger fortfarande värmeljuskopparna i behållarna för metall. Det är inte lätt för gemene man att hänga med, säger Magnus Sandström.
Sådant som inte räknas som förpackningar och inte får slängas på FTI:s stationer kan kastas på din kommunala återvinningscentral, till exempel värmeljuskoppen.
I klippet berättar FTI:s regionchef Malin Larsson om hur producentansvaret fungerar och varför du inte får slänga diskborsten på återvinningsstationen.