En hand håller i en smartphone, med fokus på en del av telefonens kant och en knapp. Fingrarna är aktiva och skärmen avger ett svagt ljus. Bakgrunden är suddig och antyder en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför fortsätter vårdcentralen att använda systemet trots problemet som upptäckts? Hör verksamhetschefen Terhi Iho Savolainen berätta i klippet. Foto: Erika Landt/SVT

Därför har kvinnor i Sörmland fått mystiska vaccin-sms

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor i Nyköping och Oxelösund har i år fått mystiska sms om att de har en bokad vaccinationstid – trots att de själva inte bokat in något. Information om varför och vilket vaccin det är saknas också, vilket har lett till förvirring och oro. Men meddelandena är ingen bluff och sms:en finns det en förklaring till.

De bokade vaccinationstiderna görs i samband med en HPV-studie som genomförs av Karolinska institutet, där målet är att utrota livmoderhalscancer.

En vårdcentral som är med och hjälper till är Kry i Nyköping. I deras arbete ingår det bland annat att boka in tider åt kvinnor födda mellan 1999 och 1994 för att de ska få ta HPV-vaccinet. Det är i samband med dessa bokningar som sms skickats ut.

I sms:et och även mejlet som man får står det att man bokats in för en vaccinationstid. Men inget om varför och vilket vaccin det är man ska ta.

”Så systemet är uppbyggt”

Enligt vårdcentralen är orsaken till detta systemet Mitt vaccin, som de använder vid vaccinationsbokningar. Sms skickas ut automatiskt i samband med bokningen och de kan själva inte lägga till information om studien eller vilket vaccin det gäller.

– Det är så systemet är uppbyggt, säger Terhi Iho Savolainen.

Det är i samband med studien som de upptäckte att sms skickas ut direkt, utan att de kan styra det.

Mitt vaccin bekräftar i ett mejl till SVT Nyheter Sörmland att bokningsbekräftelser skickas ut när vårdcentraler bokar in tider åt patienter i deras system, men de hänvisar till regionen när det gäller hur deras rutiner kring detta och kallelser ser ut.

Tror att man har blivit hackad

Efter att bokningar gjorts och sms med mycket sparsam information skickats ut har vårdcentralen fått flera samtal från kvinnor som undrat vad det handlat om. Vissa blir fundersamma eftersom att de inte är skrivna på vårdcentralen och en del tror att de blivit hackade eller att det är en bluff, berättar Iho Savolainen.

– Men när de får den informationen av oss att det är en riktig bokning är det inte några bekymmer, säger hon.

Samtidigt tycker hon inte att det är bra att folk blir oroliga.

– Då är det bra att man hör av sig ifall man undrar.

Annan taktik för resterande kvinnor

Det finns drygt 200 kvinnor kvar som ska bokas in i vårdcentralens område. Men då kommer de göra på ett annat sätt.

– Nu kommer vi släppa drop in-tider och skicka ut ett mass-sms istället med information om HPV-studien och möjligheten till en gratis vaccination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.