mälartåg och platschefen Lachezar Eldh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör platschefen Lachezar Eldh om varför en egen utbildning med Yrkeshögskolan behövs. Foto: SVT

Efter massiva tågstrulet – nu ska ny lokförarutbildning starta i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lokförare är stor i hela landet, och Mälartågen har dragits med indragna och försenade avgångar där svårigheterna att rekrytera förare varit en del av förklaringen. Till hösten kommer därför MTR Mälartåg att starta en lokförarutbildning i Eskilstuna i samarbete med Yrkeshögskolan.

I september är det planerat att den nya YH-utbildningen ska starta. Utbildningen är på 44 veckor (220 YH-poäng) och planen är att ta emot två klasser med vardera 30 elever. Ungefär halva studietiden är praktik.

– Behovet är stort, drygt 350-400 förare behövs i hela landet, säger Lachezar Eldh, platschef vid MTR Mälartåg.

Berör hela Mälardalen

MTR kör Mälartågen på uppdrag av Mälardalstrafik som drivs av regionerna Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland.

Lokförarutbildningen finns redan i andra delar av landet och syftet är att locka fler att utbilda sig till lokförare lokalt och helst stanna kvar inom MTR.

– I Sörmland fanns inte utbildningen så strategiskt valde vi att lägga en i Eskilstuna, säger Lachezar Eldh.

Även interna utbildningar

När lokförarutbildningen i Eskilstuna startar blir det den andra som MTR har i samarbete med Yrkeshögskolorna. Under året beräknar man också att kunna examinera ytterligare 120 lokförare i interna utbildningar.

Yrkeshögskolan har fler lokförarutbildningar i landet och för MTR gäller det att visa sig vara en attraktiv arbetsgivare.

– Jag har åkt runt i Sverige och träffat elever under utbildningen och erbjudit LIA-platser, så de kan få bra praktik, säger Lachezar Eldh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.