Daria flydde till Eskilstuna från staden Dnipro i början av mars förra året. Sen en månad tillbaka är hon tillsammans med 70 andra ukrainare med i ett projekt som drivs av Eskilstuna kommun, Nyföretagarcentrum och Sisters in business.
– Syftet är att deltagarna ska lära sig svenska och få arbetsvägledning parallellt för olika studier visar att man behöver jobba med allt på en gång för bästa resultat, säger projektledaren Helene Grapenhed.
Direktkontakt med arbetsgivare
En gång i veckan får deltagarna träffa olika aktörer över en frukost. På en av träffarna fanns representanter från kommunen för att besvara frågor om jobb och frivilliga organisationer som Röda Korset och Starka händer som berättade om sina verksamheter.
På plats fanns också företagare, bland annat ett bemanningsföretag som söker medarbetare till jobb inom lager och olika industrier.
– Vi har lättare tjänster och kan man engelska så kan det stödja upp men det skulle kunna gå att få ett jobb ändå. Det beror helt och hållet på vad företaget har för krav, säger Elin Hernodh från Aditro Logistics.
Ett fåtal i jobb
Under hela förra året registrerade sig 97 ukrainare som bor i Sörmland som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Två av dem har fått en anställning. Men enligt Eskilstuna kommun får fler personer en anställning på andra sätt, exempelvis genom det EU-finansierade projektet.
– Vi har redan sysselsatt åtta personer som har fått en timanställning eller en längre anställning på sex månader. Vi har också flera ute på språkpraktik vilket kan leda till timanställningar. Det går framåt men nästan alla som deltar i projektet är högutbildade och de satsar på att lära sig svenska i första hand, säger Victoria Lapa, integrationssamordnare i Eskilstuna kommun.
”Redo att ta vilket jobb som helst”. Hör Daria från Dnipro berätta om sina framtidsplaner i Sverige i videoklippet ovanför.
Ukrainare i Sörmland
I Sörmland finns 1 093 människor som flytt kriget i Ukraina och går under massflyktsdirektivet. Så ser ålderfördelningen ut bland dem:
0 år: 8 personer
1-2 år: 32 personer
3-5 år: 56 personer
6 år: 25 personer
7-9 år: 86 personer
10-12 år: 82 personer
13-15 år: 65 personer
16-17 år: 34 personer
18-19 år: 32 personer
20-64 år: 598 personer
65+ år: 75 personer
Källa: Migrationsverket