En man som står vid en hög med sopsäckar, fyllda med insamlade föremål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ordföranden i syrisk-ortodoxa kyrkan i Eskilstuna Rimon Yakoub visa det som ännu inte skickats iväg och hör honom om insamlingen. Foto: Per Elfström/SVT

Syrisk-ortodox kyrka i Eskilstuna samlar in kläder och pengar till drabbade i Syrien och Turkiet

Publicerad

Många organisationer och föreningar hjälper till och skänker både kläder och pengar till dem som drabbats i jordbävningarna i Turkiet och Syrien. Den syrisk-ortodoxa kyrkan i Eskilstuna är en av de som startat en insamling.

De har hittills fyllt fyra skåpbilar med kläder och skor som skickats iväg. Folk kan även swisha pengar till kyrkan för att vara med och skänka till de drabbade i jordbävningskatastrofen.

– Det här är en församling. Det betyder att vi ska hjälpa till med allt som är möjligt. Spelar ingen roll om det är i Syrien, Turkiet, Latinamerika eller Sydafrika. Trots att vi också behöver hjälp och inte har pengar så är det jätteviktigt att göra det här, säger Rimon Yakoub, ordförande i S:ta Maria Syrisk-Ortodoxa kyrkan i Eskilstuna.

”Sover i sina bilar”

Rimon Yakoub är själv från Syrien och har bekanta i landet som upplevt jordbävningarna.

– De säger att de var på gatorna hela den första tiden. De sitter i sina bilar, sover i sina bilar. Det är kallt, det var minus två-tre grader på kvällen, säger han.

I klippet visar Rimon Yakoub det som ännu inte skickats iväg. Han berättar också mer om insamlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.