En bild på en äldre man och en bild på en brygga med en liten båt mellan två stråk av vass.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Pettersson berätta hur föreningen med nya bryggor vill göra stranden i Tummelsta tillgänglig för allmänheten. Foto: SVT

Stugförening vid sjön Borsten tvingas riva flera bryggor: ”Alla är sura på kommunen”

Publicerad

Vid sjön Borsten utanför Eskilstuna hittade miljökontoret 18 bryggor som anses strida mot strandskyddet. Stadsbyggnadsnämnden kräver nu att samfällighetsföreningen i Tummelsta river sex av bryggorna. Men stugägarna tänker överklaga.

Under 2020 gjorde miljökontoret en tillsyn i sjön Borsten söder om Eskilstuna. På plats hittades totalt 18 bryggor som misstänktes strida mot strandskyddet. Samtliga bryggägare har kontaktats med krav om att ansöka om strandskyddsdispens i efterhand – eller helt enkelt ta bort bryggan.

Avslag på dispens

Sex av de utpekade bryggorna tillhör Tummelsta Borsten samfällighetsförening. I mitten av juni fick föreningen avslag på sin ansökan om dispenser för bryggorna.

– De bryggor som får vara kvar är de som har kommit till innan lagstiftningen kom 1975. Och de som har tillkommit efteråt och inte har dispens måste rivas, säger Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Kan inte bevisa

Göran Pettersson, ordförande i föreningen, är av en helt annan åsikt och säger att man kommer att överklaga så långt det går. Han menar att bryggorna i många fall har funnits i sjön sedan långt tillbaka, men enligt Pettersson är problemet att föreningen inte kan bevisa det.

– Jag vet ju att många av bryggorna har funnits här sedan 1950-talet, men vi kan helt enkelt inte få fram bilder, säger han.

Pettersson menar att vassen kommer att ta över längs sjön om bryggorna rivs och därmed försvinner både stugägarnas och allmänhetens tillträde till stranden.

Hör Göran Pettersson berätta hur föreningen med nya bryggor vill göra stranden tillgänglig för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.