Starta klippet för att se Helena Tobiasson, forskare i interaktionsdesign vid Mälardalens högskola, visa och berätta om vad som behöver förändras för att göra digitala evenemang bättre. Foto: SVT / Storyblocks

Digitala tvillingar och hologram: Så kan vi mötas på distans i framtiden

Publicerad

Det digitala kommer att ta stor plats även efter pandemin – det tror Helena Tobiasson, forskare i interaktionsdesign på Mälardalens högskola. Men vi kommer troligtvis inte sitta låsta vid våra små skärmar i framtiden, utan delta på distans genom andra sätt.

Digitala möten och evenemang har fått en riktig skjuts under pandemin. Och även om många längtar efter att kunna gå på konserter, föreställningar och konvent fysiskt, så kommer troligtvis de digitala versionerna att finnas kvar även efter pandemin.

– En fördel med de här digitala mötena är tillgängligheten, att även om jag är på andra sidan jorden kan jag delta i ett möte. Och jag tror att många har insett att det funkar bra, säger Helena Tobiasson.

En stor nackdel är dock att upplevelsen genom en liten datorskärm är långt ifrån den man kan få genom att delta i verkligheten. Men med teknikens utveckling kan även de digitala evenemangen bli mer spännande.

Hur kan det tänkas se ut framåt och hur långt bort är den verkligheten?

Se Helena Tobiasson blicka in i framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.