• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mannen som dömdes för grov våldtäkt fick fem års fängelse och utvisning. Foto: SVT

Dömdes till utvisning för dubbelvåldtäkten i Strängnäs – kvar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

2015 dömdes två män till fängelse och utvisning för dubbelvåldtäkten i Strängnäs, men bara den ena har kunnat utvisas ur landet. Att personer som dömts till utvisning inte kan skickas hem ser polisen som ett problem.

Dubbelvåldtäkten som skedde i Strängnäs sommaren 2015 har blivit aktuell på nytt, då en tredje person häktats som misstänkt i fallet. En av de män som 2015 dömdes för våldtäkten till 2,5 års fängelse och utvisning har avtjänat sitt fängelsestraff och skickats tillbaka till sitt hemland Algeriet.

Är på fri fot

Men den andre mannen som dömdes för grov våldtäkt och fick fem års fängelse och utvisning är kvar i Sverige. Detta på grund av att han kommer från Syrien, dit han inte har kunnat skickas tillbaka. Han är nu villkorligt frigiven och alltså på fri fot.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

– Blir man villkorligt frigiven och vi inte har fattat något beslut om förvar har vi inga krav på att man inställer sig, säger Emma Rickardsson, gruppchef för verkställigheter på gränspolisen i region öst.

Till och med slutet av oktober i år har polisen fått in 584 ärenden i hela landet där personer som dömts till utvisning på grund av brott ska utvisas ur landet. Av dessa har 112 ärenden inte kunnat genomföras.

Emma Rickardsson, gruppchef för verkställigheter på gränspolisen i region Öst. Foto: Polisen

– För en målsägande i en domstol kan det ha jättestor betydelse och man kan få rabatt på straffet för att man blivit utvisad, säger Emma Rickardsson.

Tar inte emot brottsdömda

Att utvisningsdömda blir kvar i Sverige beror bland annat på att vissa länder inte tar emot medborgare som begått brott och att det inte går att verkställa utvisningar till länder där det pågår väpnade konflikter.

– Syrien är ett svårt land, där tror jag inte ens att vi har testat att verkställa en utvisning. Somalia och Iran är också exempel på två länder som är aktuella, säger Emma Rickardsson.

Hur ser ni på svårigheterna att verkställa utvisningsbeslut?

– Det är ett jättestort problem. Vi tycker att det krävs mer politiskt av Sverige, att man sätter mer krav på de här länderna som man också ger bidrag till på olika sätt. Att man då tar emot sina egna medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

Mer i ämnet