Flera katter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se katterna som hittades i Nyköping i klippet. Foto: Länsstyrelsen

Efter kattillslag i Nyköping: Ägarna till raskatterna får djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Nyköping hade över 100 katter, varav 96 omhändertogs tidigare i år. Nu förbjuds de från att ha djur helt och hållet, enligt ett beslut av länsstyrelsen.

Historien började redan för nästan tre år sedan. Då gjorde länsstyrelsen en kontroll hos familjen efter en anmälan om kraftig lukt i en trappuppgång och man hittade 17 katter i deras ägo.

Anmälningarna fortsatte sedan komma in. Och vid en kontroll förra året bedömde länsstyrelsen att antalet katter ökat till 74. Myndigheten tog sedan beslut om att föräldrarna inte fick ha fler än fyra vuxna katter.

När länsstyrelsen sedan skulle göra en uppföljande kontroll i februari 2024 fanns det enbart nio katter i familjens lägenhet. Tolv av deras katter hade fått flytta till sonens lägenhet och resterande till olika bekanta, ska de ha uppgett till myndigheten då.

Försökte gömma katterna

Men vid vidare utredning visade sig att deras son hade 55 katter i sin lägenhet, som paret tros ha tagit hand om. Samtliga omhändertogs.

Månaden efter hittades 41 katter i en källarlokal, som tillhörde familjen. De hade gömts för att de inte skulle omhändertas, står det i länsstyrelsens beslut.

Vid båda tillfällen kunde myndigheten konstatera att katterna varit utsatta för ett större lidande jämfört med tidigare kontroller som gjorts.

Får inte ha några djur

Det hela har nu slutat med att familjen inte får ha hand om några djur överhuvudtaget. Från när beslutet togs har de sex veckor på sig att göra av sig med resterande djur som de eventuellt har.

”Länsstyrelsen anser att det är din (och din familjs) bristande insikt i djurhållningen som är orsaken till det stora antalet katter och det lidande som de har utsatts för”, skriver de i ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.