Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialnämndens ordförande Anna Lejon (M) har blivit nedringd och uppsökt av en missnöjd kommuninvånare: ”Obehagligt” Foto: Otilia Bogen/SVT

Efter ofredanden och hot: Vingåkers kommun planerar att bygga om kommunhuset

Publicerad

I veckan pågår rättegången mot en man som misstänks för ofredanden och hot mot kommunanställda i Vingåker. Samtidigt pågår en utredning om hur kommunhuset ska byggas om för att det ska bli tryggare för anställda och politiker.

– Det är en del i samhällsutvecklingen. Vi måste tänka säkerhet på ett nytt sätt, säger kommundirektören Ralf Hedin.

2022 dömdes en man till sex månaders fängelse efter att ha tagit med sig dynamit till kommunhuset och hotat att spränga det. 2023 och 2024 har polisen mottagit flera anmälningar där kommunanställda ofredats, ringts ner eller sökts upp i hemmet av missnöjda kommuninvånare.

Utveckling i hela landet

Men Vingåker sticker inte ut, menar polisen. I stället speglar dessa händelser ett förändrat samhällsläge. Det är också det främsta skälet till ombyggnationerna, enligt Ralf Hedin.

Hot mot politiker

– När vi byggt nytt på senare år har vi tänkt säkerhet, men flera av våra byggnader är 50 eller 60 år och då kan vi behöva göra ingrepp i dem nu.

Det är ännu oklart exakt hur mycket ombyggnationen kommer att kosta, eftersom det inte finns några färdiga planer.

I videon berättar Ralf Hedin om ett av förslagen.

”Känns obehagligt”

Socialnämndens ordförande Anna Lejon (M) är en av dem som råkat ut för en missnöjd kommuninvånare som gått över gränsen. Hon berättar att hon blivit nedringd och uppsökt i sitt hem.

– Det är obehagligt. Jag gör bara det här som ett förtroendeuppdrag på fritiden, men det kändes ändå fel att jag inte fick vara privat hemma. Men det känns ännu värre när de kommunanställda utsätts i sin yrkesroll, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad riskerar hatet och hoten att få för konsekvenser för demokratin? I klippet berättar forskarna vad deras studie visat. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet