Delad bild med ett foto av grindarna till Hällbyanstalten till vänster och en porträttbild av kriminalvårdaren Marina Chekasova till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kommer de nyanställda kriminalvårdarna att få göra på jobbet och vad tänker de själva om yrket? Hör svaren i klippet ovan. Foto: SVT

Efter personalbristen – Hällbyanstalten anställer ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Under en längre tid har det varit brist på personal inom kriminalvården. Nu testar Hällbyanstalten i Eskilstuna att anställa ukrainska flyktingar för att lösa situationen.

– Språket är den största utmaningen, säger Marina Chekasova, som är en av de nyanställda kriminalvårdarna.

Under de senaste åren har antalet intagna inom kriminalvården ökat – och med det även behovet av mer personal. Samtidigt står många nyanlända ukrainare utan jobb i Sverige.

Som första anstalt i landet testar nu Hällbyanstalten utanför Eskilstuna att visstidsanställa ukrainska flyktingar. Totalt är det 15 personer med blandade yrkesbakgrunder.

På grund av språkutmaningarna har personerna fått en längre introduktion till jobbet där de läser svenska parallellt.

Hoppas på fasta tjänster

Anstaltschefen Peter Kjellin hoppas att det nya greppet kan vara en långsiktig lösning och att det ska leda till fasta tjänster.

– Initialt funderade man ju på hur det skulle funka. Men nu ser vi att de här människorna är oerhört arbetsvilliga och lojala. Så jag tror att vi kommer kunna ha kvar huvuddelen av de här, säger Peter Kjellin.

Marina Chekasova är en av de nyanställda kriminalvårdarna. Hör vad hon ska få göra på jobbet och vad hon tänker om yrket i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.