”Det glädjer mig så att vi når fler”. Här repar Unga världsorkestern tillsammans med lärare. I klippet får du möta en av dem och även kulturskolechefen Andreas Odsvall som berättar om tillströmningen av unga med utländsk bakgrund till kulturskolan i Flen. Foto: Albin Aghamn

Kulturskolan i Flen når nya grupper – efter slopade avgiften

Uppdaterad
Publicerad

I höstas slopade Flens kommun avgiften för kulturskolan i ett försök att få in fler barn från familjer med dålig ekonomi. Nu har ansökningarna från barn med utländsk bakgrund närapå fördubblats.

– Det glädjer mig så för att jag känner att jag kan nå ut till så många fler, säger flöjtpedagogen Tina Rydholm.

Kulturskolan i Flen var inte nöjda med att det bara var runt 20 procent av eleverna som hade utländsk bakgrund, när motsvarande siffra hos kommuninvånarna i stort är 40 procent.

Barnkonventionen

Det gjordes en utredning och politiken beslutade att avgiften på 600 kronor skulle slopas till en kostnad av 400 000 kronor per år.

– Det gjordes ungefär samtidigt som barnkonventionen blev lag, och där står det att barn ska ha möjlighet att delta i kulturlivet på lika villkor, oavsett social eller ekonomisk bakgrund. Beslutet togs då i kombination med att Flens kommun är en av kommunerna i Sverige med högst andel barnfattigdom, säger kulturskolechefen Andreas Odsvall.

Skjuter till mer pengar

Nu har kulturskolan fått ett uppsving och över hundra elever står i kö. Och 40 procent av ansökningarna står barn med utländsk bakgrund för.

– Vi har haft fler elever än någonsin som har sökt till oss och var inte beredda på att det skulle vara så här många.

Kön ska kortas

Nu har kommunstyreslen tagit beslut om ett tilläggsanslag som innebär att man kan anställa mer personal och att befintlig deltidsanställd personal får gå upp i tid för att kön ska kortas.

– Från och med augusti kommer vi att kunna ta in alla som i dag står i kö, så alla som ansökt hittills kommer att få börja, säger Andreas Odsvall.

Instrumenthyran blir kvar

Däremot finns det inga planer på att slopa hyran av musikinstrument, en kostnad på några hundra kronor per termin, beroende på vad eleven spelar.

– De instrument som är väldigt dyra att köpa hyr vi ut till en billig penning men man kan gå kurser som inte kostar något alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.