Jenny Löfström Ellversson vid Kulturskolecentrum berättar vem som är den genomsnittliga kulturskoleeleven och hur kommunerna arbetar för att nå fler. Foto: Albin Aghamn

Trenden: Fler kommunala kulturskolor blir avgiftsfria

Publicerad

Kulturskolan blir avgiftsfri på fler och fler ställen i Sverige. I nuläget är det cirka 20 kommuner som har tagit bort avgiften för sina invånare men siffran är troligen en underskattning.

– Kulturskolorna vill bli relevanta för fler och det här är ett sätt att nå en till målgrupp, säger Jenny Löfström Ellversson, verksamhetsansvarig på Kulturrådets Kulturskolecentrum.

Kulturskolcentrum ligger under myndigheten Kulturrådet och enligt deras senaste sammanställning är det 20 kommuner som har slopat kulturskoleavgiften för barn som till exempel vill lära sig spela gitarr eller att teckna. Men i själva verket är det troligen fler kommuner som skippat avgiften.

Kulturskolecentrums sammanställning publicerades i år men bygger på siffror från 2019 och många kommuner svarade inte.

2011 var det fyra kommuner som erbjöd en avgiftsfri kulturskola och sedan dess har antalet ökat stadigt.

I klippet får du höra om vem som är den genomsnittliga kulturskoleeleven och vad kommunerna hoppas på med slopad avgift.

Är det viktigt med kulturskola? Tyck till och berätta om dina erfarenheter

Symboliska avgifter kan vara bra! • Ibland kan det vara bra att inte allt är gratis. En symbolisk avgift kan vara bra av olika orsaker. Man anmäler sig till det man verkligen vill. Man lär sig att allt inte kan vara gratis...

Samma sak är det med inträde till museer där frågan ofta är fullt pris eller gratis. Även här kan det vara bra att ta en symbolisk avgift.

Kristina Eriksson • Kulturskolan är otroligt viktig för väldigt många barn och unga i Sverige. Varje läsår får jag ta del av uppföljande enkäter där elever berättar om hur viktig Kulturskolan är. Lika viktig för att lära sig att bli bra på ett instrument eller annat ämne som för att ingå i ett sammanhang där man känner att man hör hemma. Kulturskolan är otroligt viktig för många barns psykiska och fysiska hälsa och är ett bland få forum där barn kan utvecklas utan att betygssättas och bedömas utan duger som de är.

Anki • ska inte grundskolan vara gratis?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.