Här är de stulna begravningsregalierna från 1611 tillhörande Karl IX och Kristina den äldre Foto: Göran Schmidt, Livrustkammaren

Efter stöldkuppen i Strängnäs domkyrka – säkerheten i landets kyrkor ses över

Publicerad

Hur tjuvarna lyckades ta sig in i den larmade montern och stjäla de värdefulla begravningsregalierna i Strängnäs domkyrka är fortfarande ett frågetecken. Nu avråder länsstyrelsen och Svenska Kyrkan församlingarna från att sätta upp liknande montrar och de gamla kan komma att tas bort.

Ett omfattande arbete med att inventera vilka montrar som finns i kyrkorna ska påbörjas.

Säkerheten i kyrkorna ska tas upp på nationell nivå, där Riksantikvarieämbetet, länsstyrelserna, Svenska Kyrkan och Strängnäs domkyrkoförsamling ska träffas för att diskutera hur den kan förbättras.

Kuppen mot domkyrkan

– Det är en balansgång mellan att kulturarven ska vara tillgängliga för alla och säkerhet. Föremål som tillhör en kyrka ska förvaras där de hör hemma, säger Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Ingen tillsyn

Enligt Dag Forssblad, stiftsantikvarie i Strängnäs stift, har det inte gjorts någon säkerhetstillsyn av domkyrkan de senaste åren, något som nu alltså blir aktuellt.

Ebba Gillbrand granskar just nu handlingar som rör den stora restaureringen av Strängnäs domkyrka på 80- och 90-talet, för att se vilka krav som då ställdes när säkerhetsmontrarna installerades.

Handling rörande säkerhet saknas

Den aktuella montern kommer från Livrustkammaren, men dess underrede nytillverkades. Av de hundratals dokument som finns kring restaureringen av kyrkan har hon än så länge inte hittat någon handling där Riksantikvarieämbetet godkänt monterns säkerhet. Myndigheten hade tillsynsansvar över kyrkorna fram till mitten av 90-talet, då länsstyrelserna tog över ansvaret.

– Sett i backspegeln skulle man nog ha haft en högre säkerhetsnivå. Hade man gjort en tillsyn innan det här inträffade skulle man nog ha sett att larmen fungerade. Det gick bevisligen att ta sig in i montern, men hur de har brutit sig in där är oklart.

Om polisens förundersökning av stölden i Strängnäs domkyrka

Förundersökningen ligger på NOA, Nationella operativa avdelningen inom polisen.

Benny Beutelrock, förundersökningsledare, menar att kyrkor oftast har en lägre bevakning jämfört med till exempel museer:

– Uppenbarligen finns det föremål som är värdefulla i våra kyrkor som folk har fått upp ögonen för, säger han och tillägger att polisen är optimistisk till att kunna lösa brottet.

Mer än så kan han inte säga i nuläget av hänsyn till utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet