Vid Skolinspektionens tillsyn av religiösa friskolor konstaterades att Fokusskolan i Nyköping, som har en kristen inriktning, inte tillåter sina elever att visa att de är tillsammans under skoltid.
Det framgår av skolans allmänna trivselregler där en av punkterna lyder: ”Var inte ”ihop” med någon så att det syns under skoltid utan var en god kamrat med alla och ett gott föredöme.”
Går emot läroplanen
Skolinspektionen anser att det går emot en av punkterna i läroplanen – att skolan ska gestalta och förmedla individens frihet och integritet. Myndigheten kräver därför att skolan vidtar åtgärder och redovisar dessa senast den 15 september.
Skolchefen Jan Rosman säger att han å ena sidan har förståelse för Skolinspektionens syn på saken.
– Å andra sidan tycker jag att den är lite larvig, eftersom de vet att ingen elev har farit illa av det här, säger han.
Regeln ska vara kvar
Han säger att trivselregeln kommer att vara kvar, men att den ska formuleras om för att bli mer tydlig. Men hur den ska omformuleras är ännu oklart och ska diskuteras i kollegiet efter semestrarna.
– Syftet har aldrig varit att hindra någon från att vara ihop med någon, utan det är mer inriktat på de explicita uttrycken för när man är kär i någon, säger Jan Rosman.
Men var gränsen för dessa explicita uttryck går ger Jan Rosman inga exempel på.
I klippet berättar Jan Rosman varför eleverna på Fokusskolan inte får pussas och kramas med varandra.
I vintras rapporterade SVT Nyheter Sörmland om att den kristna förskolan Ålidens förskola, som ägs av samma stiftelse som Fokusskolan i Nyköping, nekade asylsökande barn att ställa sig i kö till verksamheten. Flens kommun krävde då att skolan skulle vidta åtgärder för att förbättra arbetet med köhanteringen, vilket också gjordes.
Kommunen beslutade också om föreläggande om vite eftersom de bedömde att de religiösa aktiviteterna på förskolan inte låg utanför undervisningen, vilket de ska enligt lag. Men förvaltningsrätten sa nej till vitesföreläggande då rätten ansåg att det var för oprecist vilka åtgärder kommunen menade att förskolan skulle vidta.