Föräldrar till asylsökande barn har berättat för kommunen att förskolans rektor ska ha sagt att asylsökande barn inte får ställa sig i kön. Men skollagen säger att de har samma rätt till förskola som barn som är folkbokförda i Sverige.
Förskolans skolchef, Jan Rosman, förklarar att man nekade barnen en köplats av ekonomiska skäl då verksamheten får mindre pengar för ett asylsökande barn än ett barn som är folkbokfört i kommunen.
Enligt Jan Rosman berodde deras agerande på att de fått felaktiga uppgifter från kommunen.
– De svarade oss att: ”det får ni göra, ni får neka asylsökande”.
Bemötande
Barn-, utbildning- och kulturchefen Lena Furén menar att hon av misstag kan gett någon vilseledande uppgift, men kan inte minnas det.
– Det är inte mitt ansvar att se till att enskilda följer lagtexterna, men sen ska jag vara stödjande och rådande på rätt sätt, säger hon.
Jan Rosman tycker att händelsen är överspelad då de haft samtal med kommunen och förskolan återigen tar emot asylsökande barn.
Kritik mot konfessionella inslag
I granskningen från Flens kommun står det också att förskolan, som har en kristen inriktning, ger de religiösa inslagen för stort utrymme. Exempelvis via bordsbön och samlingar med kristna sånger och bibelberättelser.
Sådana aktiviteter kallas för konfessionella inslag och är verksamhet som skolans huvudman tagit initiativ till och som erkänner en viss religion.
Kommunen bedömer att de religiösa aktiviteterna inte ligger utanför undervisningen, vilket de ska enligt lag. De anser också att det råder brist på frivillighet för barnen att delta. Inget av det håller skolchef Jan Rosman med om.
– Slår vi ihop de böner som bes är det ungefär 1,5 procent av den tiden som barnen är på vår förskola. Det är inte en stor sak, det är en marginell grej, säger han.
Politikerna ska ta ställning till granskningen och eventuella förelägganden vid barn, -utbildning- och kulturnämndens nästa möte den 27 januari.