• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild: På ena halvan står Mattias i en industri och läser av en läsplatta, andra halvan av bilden är på själva läsplattan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör energiingenjören Mattias Jonsson om en vanlig energitjuv inom verkstadsindustrin. Foto: SVT

Efter höga elpriserna: Fler företag vill få hjälp att jaga energitjuvar

Uppdaterad
Publicerad

I takt med de kraftigt stigande elpriserna har intresset ökat bland företag att hitta sätt att spara energi. Elingenjören Mattias Jonsson letar eltjuvar och tar fram lösningar på hur företag kan bli mer energieffektiva.

– Vårt syfte är att minska energianvändningen och varje icke använd kilowattimme är den bästa, säger han.

Genom att mäta och logga flöden på enskilda maskiner, gemensamma strömskenor och den totalt inkommande energin kan Mattias Jonsson bilda sig en uppfattning om hur elen används och var den försvinner.

Fördubbling av jobb

Han arbetar för företaget Industriell Laststyrning och berättar att de har uppskattningsvis dubbelt så många förfrågningar i dag som för fem år sedan.

– Tiden räcker inte till utan vi får tacka nej till uppdrag, menar han.

Tar fram åtgärdsplan

Mätningarna görs över en längre tidsperiod för att se förbrukningen även på kvällar och helger och sedan kan en åtgärdsplan tas fram.

– Då kan det bli frågan om kostnader och en del åtgärder är förenade med stora investeringskostnader. I slutändan kan det bli en lönsamhetsfråga, säger Mattias Jonsson.

I klippet berättar Mattias Jonsson om de vanligaste energitjuvarna inom verkstadsindustrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.