Rapporten från Fossilfritt Sverige visar att det är realistiskt att spara minst nio procent av all energianvändning i landet till 2030. Men Jonas Tannerstad som är projektledare för energisparande hos Örebrobostäder tycker att det är ett lågt mål.
– Baserat på egna erfarenheter tror jag det går att ta i mer, säkert 20 procent.
För varmt
Öbo har mer än halverat elförbrukningen sedan 2005 med hjälp av åtgärder på bland annat tvättstugor, belysning, ventilation, och genom att stoppa energitjuvar som elvärmda garage, stuprör och antenner.
På värmen har man sparat 10-20 procent med hjälp av smart styrning i alla lägenheter. Klagomålen på kalla lägenheter har varit få trots att temperaturen sänkts till 21 grader.
– Vårt problem, liksom andra fastighetsägares, är att vi har för många övertempererade lägenheter. I praktiken går vi till en normal och jämnare temperatur, säger Jonas Tannerstad.
Smart stad
Örebobostäder har en vision att göra alla sina fastigheter smarta och har tagit hjälp av AI, artificiell intelligens, för att spara energi. En kraftfull centraldator styr el- och värmeförbrukningen i över 100 hus som de vore en enda stor maskin. Datorn lär sig hur husen fungerar och skickar bara ut lagom mycket värme. Den tar inte bara hänsyn till ute- och innetemperatur och väderprognosen, utan också sådant som skapar värme i huset som till exempel matlagning.
De sammankopplade fastigheterna ska även hjälpa till att kapa effekttoppar för el och fjärrvärme när det behövs genom att tillfälligt dra ner. Husen lagrar mycket värme.
Lägre hyror
Örebrobostäder sparar runt 80 miljoner om året och har hållit nere hyrorna. Nu delar Öbo med sig av lösningarna till andra fastighetsbolag som Uppsalahem.
– Jag tycker det är fantastiskt. Vi är otroligt stolta. Vi har visat att man kan ställa om ett stort fastighetsbolag.
Rapport: Så mycket energi kan Sverige spara
Strategin bedömer att minst en effektivisering motsvarande 34 TWh eller 9 procent av energianvändningen 2020 är möjlig att åstadkomma i Sverige till 2030. Av detta är ca 14,5 TWh el, 9,5 TWh fjärrvärme, och cirka 10 TWh effektiviseringar inom olika bränslen.
En effektivisering med 14,5 TWh el till 2030 kan motsvara drygt 30 procent av det uppskattade behovet av ny el till samma år.
I Sverige finns ett mål att effektivisera energianvändningen med 50 procent till 2030, jämfört med 2005 års nivå. Hittills är 29 procent uppnått.