• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till fastighetsbolaget – som lyckats spara 80 miljoner om året genom att använda mindre energi. Foto: Andreas Hult/SVT

Rapport: Sverige kan kapa minst en tiondel av energianvändningen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan spara en tiondel av av all energianvändning redan till 2030 enligt en ny analys från Fossilfritt Sverige. Det skulle också kunna pressa elpriserna rejält.

– Effektivisering är den bästa lösningen, men den mest misskötta politiskt, säger samordnaren Svante Axelsson.

En tiondel av all energianvändning i Sverige skulle kunna sparas in redan till 2030. Den bedömningen gör Fossilfritt Sverige i rapporten Strategi för fossilfri konkurrenskraft som konstaterar att elsparande är bra för klimatet; det kan öka exporten av fossilfri el till Europa för att ersätta smutsig el, och det frigör el till en grön omställning.

Det dämpar även energipriserna och ökar Sveriges självförsörjningsgrad.

– Vi är osmarta i att använda energi, och det är dumt att använda pengar till att betala höga elräkningar. Det finns mycket vi kan ändra i beteende, men framför allt i smartare produkter. Det behöver vi göra för att ta hand om klotet, plånboken och stötta industrins behov av el nu, säger Svante Axelsson, samordnare Fossilfritt Sverige.

Kan man inte nå längre än en tiondel?

– Jo, vi har räknat lågt, och fokuserat på politiken och styrmedlen. Men sedan kommer vi överraskas tror jag av att det blir ännu mer frukt av politiken. Jag tror vi kan gå upp till 20 procent.

Energisparande bortglömt

Elbehovet i Sverige bedöms kanske fördubblas redan till 2035. Fokus i politiken och i debatten kring energi har fokuserat mycket på att tillföra mer energiproduktion, vilket förvånar Svante Axelsson.

– Det är märkligt när energieffektivisering är den största energikällan enligt OECD. Effektivisering är den bästa lösningen, men den mest misskötta politiskt, säger han.

Hur då misskött?

– Det har varit väldigt lite politik för att frigöra el. Man har inte hjälpt hushållen eller företagen att effektivisera.

Faktaruta. Rapport: Så mycket energi kan Sverige spara

Strategin bedömer att minst en effektivisering motsvarande 34 TWh eller 9 procent av energianvändningen 2020 är möjlig att åstadkomma i Sverige till 2030. Av detta är ca 14,5 TWh el, 9,5 TWh fjärrvärme, och cirka 10 TWh effektiviseringar inom olika bränslen.

En effektivisering med 14,5 TWh el till 2030 kan motsvara drygt 30 procent av det uppskattade behovet av ny el till samma år.

I Sverige finns ett mål att effektivisera energianvändningen med 50 procent till 2030, jämfört med 2005 års nivå. Hittills är 29 procent uppnått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.