Delad bild. Crafton Caruth, ansvarig för översvämnings- och skyfallsfrågor vid Eskilstuna kommun till vänster. Höga flöden i Eskilstunaån till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är riskerna med översvämningar – hör Crafton Caruth berätta. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Eskilstuna med på ny lista – hög risk för översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

MSB har pekat ut 26 områden där det finns betydande risk för översvämning. Ny på listan är Eskilstuna kommun.

– Det är klart att man ska vara orolig, säger Crafton Caruth vid Eskilstuna kommun.

Klimatförändringar gör att översvämningar kan väntas ske allt oftare, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Var sjätte år identifierar de områden som riskerar att översvämmas samt hur stora konsekvenserna kan bli på saker som befolkningen och miljön.

Crafton Caruth, ansvarig för översvämnings- och skyfallsfrågor vid Eskilstuna kommun, menar att arbetet med att minimera riskerna för översvämningar är prioriterat.

– Vi har infrastruktur som byggdes utan hänsyn till klimatförändringar, för 50, 60 år sedan.

Längs Eskilstunaån finns 21 riskområden där man prioriterar åtgärder. Vilka dessa platser är vill dock inte Eskilstuna kommun gå ut med, utan hänvisar till sekretess.

Därför blir det översvämning

Översvämningar orsakas av två saker: skyfall och höga flöden.

– Det kan vara höga flöden från snösmältning, som det är nu, men om det inte kommer något skyfall så klarar vi av avledningen. Problemen kommer vid höga flöden och skyfall samtidigt, säger Crafton Caruth.

När det är höga flöden och skyfall samtidigt så rinner inte dagvattnet ut i ån, då utloppet för dagvattensystemet ligger under vatten. Vattnet som måste ta vägen någonstans kan då stiga upp på gatorna eller översvämma källare.

Kommunen ska nu arbeta med att minska riskerna för översvämning, dels genom att nya byggprojekt ska redovisa hur vatten ska ledas bort utan att byggnader riskerar att skadas, och dels genom att befintliga områden ska skyddas med hjälp av dikessystem och grönområden som kan leda bort vatten.

– Parkområden kan både hantera skyfall och användas för rekreation. Det viktigaste är att man kan leda bort vattnet säkert och lugnt förbi bebyggt område till lågpunkter.

Hör Crafton Caruth berätta mer om riskerna med översvämningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.