Eskilstunabo polisanmäls för bidragsfusk – ägde företag utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunabon i 40-årsåldern ägde ett företag utomlands och fick samtidigt försörjningsstöd av kommunen. Nu polisanmäls mannen för bidragsbrott efter att ha avslöjats via ett anonymt telefontips.

Kommunens enhet för ekonomiskt bistånd yrkar på 294 407 kronor i skadestånd. De aktuella ansökningarna om ekonomiskt bistånd har kommit in mellan april 2021 och februari 2024.

Enligt polisanmälan så ringde den anonyma uppgiftslämnare i januari i år kommunen och tipsade om att den anmälde mannen äger ett klädhandelsföretag utomlands, vilket ledde till att utredningen startades av Eskilstuna kommuns avdelning som arbetar mot felaktiga utbetalningar.

Den visade, utöver företagsägandet, att mannen under tiden ägt en eller flera bilar samt disponerat två bankkonton där stora summor pengar funnits.

Kommunens utredning lämnas nu över till polis och åklagare.

I klippet nedan: Så arbetar Eskilstuna kommun mot bidragsfusk.

Porträttbild på Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef i Eskilstuna på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så gör bidragsfuskarna. Hör Magnus Minh Gustafsson vid Eskilstuna kommun berätta om de vanligaste metoderna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.