Grafik: Svarta silhuetter av en familj som står i en ring. Bredvid ringen är en hög med sedlar. Bakgrunden är en drönarbild över centrala Eskilstuna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förvaltningschefen Magnus Minh Gustavsson om familjerna som flyttat – och vart de tagit vägen. Foto: SVT Grafik

Kommunen: 15 familjer har lämnat Eskilstuna – efter att ha ertappats med bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 15 familjer har flyttat från Eskilstuna efter att de blivit misstänkta för bidragsbrott. Det är enligt kommunen ett resultat av arbetet mot bidragsfusk och felaktiga utbetalningar.

Enligt kommunen väljer en del personer att sluta ansöka om ekonomiskt bistånd när de misstänks för fusk medan andra frivilligt vill betala tillbaka bidragen. Men det finns också de som väljer att fly staden.

– Vi ser många som flyttar till andra kommuner och fortsätter med sina brottsliga handlingar, säger Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Släktningar fuskade tillsammans

Eskilstuna kommun har sedan ett par år en permanent särskild grupp som arbetar mot bidragsfusk.

Ett fall som enligt Magnus Minh Gustafsson stack ut under 2022 är ett ärende där fem familjer i samma släkt misstänks ha ägnat sig åt bidragsbrott. De ska ha hjälpt varandra att fuska och den misstänkta brottsligheten ska ha pågått under flera år.

– Det var ganska omfattande. Strukturerat och systematiskt fuskande, säger Magnus Minh Gustafsson.

Kommunen har polisanmält ärendet men något åtal har ännu inte väckts. Samtliga fem familjer har flyttat från Eskilstuna, enligt kommunen.

Flyttade från stan

Enligt Magnus Minh Gustafsson vet kommunen att totalt omkring 15 familjer lämnat staden på grund av att de misstänkts för bidragsfusk.

”Berättar att de flyttar för att det blev jobbigt” . I videoklippet ovanför hör du Magnus Minh Gustavsson om familjerna som flyttat – och vart de tagit vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.