• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Två personer, en kvinna med långt blont hår och en man med kortare hår, står vid en byggarbetsplats. De vänder sig mot en nyligen ofärdig byggnad med flera våningar. Det finns ett stängsel runt arbetsplatsen och en del av byggnaden är fortfarande under konstruktion. Soligt väder med klar blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skulle Johnny hyra en etta, men det är fortfarande ett betongskelett. Se vad som händer med planerna för Årby norra. Foto: SVT

Årby norra skulle bli ny entré till Eskilstuna – nu har bostadsprojekten stoppats

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 700 bostäder skulle byggas i Årby norra i Eskilstuna, och vara en del i Eskilstunas ”stadsläkningsprojekt”. Men flera byggherrar har stoppat sina planer och de hus som hittills börjat byggas står tomma och ofärdiga.

– Det ser ut som ett slumområde, säger grannen Johnny Blomerus.

Ett 70 meter högt höghus, högre än Klosters kyrka, och nya fina lägenheter. Det skulle bli Eskilstunas nya entré mot E20 och ett oroligt område skulle bli tryggare och vackrare. Det var ambitionen när detaljplanen för Årby norra antogs sommaren 2021.

Flera markägare – bland annat kommunen – som avsåg börja bygga bostäder i området inom en snar framtid. En satte spaden i marken i början av 2022, inflytt skulle ske redan under våren 2024.

Ofärdiga lägenheter

Men byggentreprenören fick ekonomiska problem och riskerar konkurs. Den senaste tiden har det inte hänt mycket på Notarien 26, som de rosa och gråa husen intill Årbygatan heter. Trasig plast vajar i vinden och fasadens glaslösa fönster gapar tomma i väntan på att byggnationen ska återupptas.

– Det är slöseri med resurser, tycker Årbybon Johnny Blomerus som möts av synen varje gång han kliver ut från sin port i huset intill.

Årby skulle frontas av ett nytt höghus och nybyggda bostäder, enligt skissen som stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna presenterade i januari 2022. Än så länge är det bara en av fastigheterna där byggnation har påbörjats – och avstannat. Foto: Källa: Stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna, Tyréns, KOD arkitekter, Okido arkitekter, Arkitektstudio Haga och White arkitekter.

Sveafastigheter äger de halvfärdiga lägenhetshusen och ytan strax intill, som också var tänkt att bebyggas. Företagets byggchef Patrik Schön skriver i ett mejl att det pågår samtal med entreprenören ”för att finna en god lösning som gör att projektet kan färdigställas”.

Otrygga områden blev kvar

Lågkonjukturen, byggkostnaderna och höga räntor har gjort att de övriga byggherrarna valt att avvakta, berättar Sarita Hotti (S), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Eskilstuna.

– Det som är tråkigt är att de otrygga områdena som vi ville bygga bort i stället cementeras, säger hon.

Hon syftar på den vidsträckta parkeringsplats som nyligen utsågs till ”Sveriges fulaste” av Naturskyddsföreningen, men som sedan dess åtminstone fått en ansiktsmålning av områdets ungdomar.

Sen detaljplanen antogs har situationen i Årby försämrats och stadsdelen klassas nu av polisen som ett utsatt område. Trots det, eller snarare särskilt på grund av det, tycker Sarita Hotti att det är viktigt att bostadsbygget kommer igång.

– Om vi inte gör någonting skulle området ha samma stämpel. Bygger vi nytt kan vi bygga ihop gamla och nya Årby. Det kan flytta in nya människor och det finns möjligheter att göra bostadskarriär i området. Det är många som trivs här, det ska vi inte glömma bort, säger hon.

I klippet ovan berättar Sarita Hotti hur hon hoppas att situationen ska lösas och byggprojekten ska komma igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.