Mohamed Al Zahabi ligger ner på asfalten och målar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohamed Al Zahabi är nöjd med det han åstadkommit hittills. I klippet ovan får du se hur jättemålningen tar form på parkeringsplatsen i Eskilstuna. Foto: Otilia Bogen/SVT

Ungdomar skapar konst på Sveriges fulaste parkeringsplats i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

I höstas utsågs parkeringsplatsen i norra Årby i Eskilstuna till Sveriges fulaste parkeringsplats. Nu ska lokala ungdomar tillsammans med konstnären ”Noodls” aka Johanna Dahlberg tvätta bort den stämpeln – med hjälp av penslar och litervis med färg.

Parkeringsplatsen är tänkt att bebyggas med bostäder. Men eftersom byggstarten dröjer har området förfallit, vilket uppmärksammades genom Naturskyddsföreningens omröstning.

Samtidigt har ungdomar i Årby uttryckt att de vill ha fler utrymmen för fritidsaktiviteter. Det är den önskan som nu bönhörs.

Parkeringen görs om till en yta för fritidsaktiviteter och kreativt skapande – åtminstone tills markägarna börjar med sina planerade byggprojekt någon gång i framtiden. Det är ungdomarna själva som bestämmer hur platsen ska utformas.

Jättemålning skapad av unga

En åtgärd är att låta ungdomar från området skapa en jättemålning på asfalten. I taktpinnen håller muralmålaren Johanna Dahlberg som tidigare målat fasaden på Bollhuset strax intill.

– De väljer själva vad de ska måla, jag ska bara knyta ihop allt. Eftersom alla använder samma färger finns det en röd tråd som håller ihop allt, säger hon.

Delir Hasan är en av ungdomarna som hjälper till att måla.

– Jag kände till Johanna tidigare och att få träffa henne i verkligheten känns bra. Jag ser fram emot att visa min familj vad jag har målat och vad jag har lärt mig under den här tiden, säger han.

Så bekostas projektet

Pengarna som bekostar uppiffningen av parkeringsplatsen i norra Årby kommer från det så kallade Socioekonomiska rådet. Rådet består av kommunen och de olika privata fastighetsägarna som äger parkeringsplatsen i fråga. När kommunen sålde marken till dem fick de också avsätta pengar till en pott, som rådet sedan kan använda till olika projekt som gynnar de boende i Årby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.