Till vänster en porträttbild på seniorprofessor Åke Bergman. Till höger en bild från Seniors pågående fabriksbygge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstår inte hur det skulle gå till”. Hör seniorprofessor Åke Bergman om oron och riskerna med den planerade användningen av metylenklorid vid Eskilstunafabriken Senior Materials. Foto: SVT

Experten om rädslan för planerade utsläpp från fabrik i Eskilstuna: ”Inte skäl till oro”

Uppdaterad
Publicerad

Industriföretaget Senior Materials planerar luftutsläpp av flera hundra ton av kemikalien metylenklorid – vilket skapat stor rädsla i Eskilstuna. Men seniorprofessor Åke Bergman vid Örebro universitet tonar ner riskerna för invånarna.

– Det finns inte skäl till oro för egna hälsan, säger han.

I Svista, strax nordost om Eskilstuna, bygger Senior Materials nya lokaler som ska inrymma tillverkningen av en sorts plastfilm som används i elbilsbattrier. Bolaget har fått dispens att hantera stora mängder av det förbjudna lösningsmedlet metylenklorid. Miljöprövningsdelegationen har gett fabriken klartecken att släppa ut maximalt 900 ton i luften per år.

I Eskilstuna har flera tusen oroliga människor de senast veckorna skrivit under protestlistor och engagerat sig i diskussioner på sociala medier.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Biologiskt nedbrytbart

Men enligt beslutet från miljöprövningsdelegationen är metylenklorid inte ett miljöfarligt ämne, bland annat eftersom det är biologiskt nedbrytbart. Myndigheten menar i sitt miljötillstånd att de utsläpp som förväntas från Senior inte ska påverka vare sig människors hälsa eller miljön (se faktaruta nedan).

Åke Bergman, som i dag är seniorprofessor vid Örebro universitet och anses vara en av världens ledande experter inom miljökemi, är av samma uppfattning.

Professorn: Boende påverkas inte

Enligt honom kommer utsläppen från fabriken snabbt försvinna upp i atmosfären. Där kan de visserligen ha en negativ effekt på klimatet, men de som bor i Eskilstuna kommer inte påverkas, inte ens de som bor närmast, enligt honom.

– Det försvinner uppåt. Jag tror inte ens att man kommer kunna uppmäta metylenklorid på marknivå, säger Åke Bergman, som även har fått frågor direkt från oroliga Eskilstunabor.

Han säger också att metylenklorid, till skillnad från kända miljögifter som PCB och DDT, inte lagras i naturen.

Ett arbetsmiljöproblem

Enligt honom är metylenklorid främst ett arbetsmiljöproblem där de som kan exponeras för ämnet måste skyddas. Ämnet kan skapa andningsproblem och på sikt kan långvarig exponering leda till cancer och andra negativa hälsoeffekter.

Däremot bidrar metylenklorid till negativ klimatpåverkan, då det rör sig om en så kallad växthusgas. Med tanke på detta är Bergman förvånad över att Senior har fått tillstånd.

– Det är väldigt sorgligt att se att man har fått en dispens för att släppa ut så stora volymer som det är frågan om här. Det är mycket, mycket märkligt, säger han.

Tre frågor om metylenklorid, riskerna och oron – se videoklippet ovanför

Myndigheten om utsläppen

Så här skriver Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala i sitt beslut som beviljar Seniors miljötillstånd:

• ”Miljöprövningsdelegationen (...) noterar i sammanhanget att metylenklorid är ett flyktigt ämne, att det handlar om mycket låga koncentrationer i mycket höga luftflöden samt att ämnet inte anses vara miljöfarligt eftersom det är biologiskt nedbrytbart och saknar förmåga att bioackumuleras”

• ”Bolaget (...) anses ha visat att förväntade metylenkloridhalter i omgivande, luft, vatten och mark inte kommer att ge upphov till några olägenheter för människors hälsa eller miljön”

Två olika TILLSTÅND

Senior Materials planerade användning av metylenklorid bygger på två tillståndsbeslut.

Kemikalieinspektionen har gett en dispens för användning av medlet i produktionen i fabriken. Dispens behövs då medlet av arbetsmiljöskäl varit förbjudet sedan 1996.

Dispensen gäller från 1 juni 2023 och två år framåt, och kan sedan förnyas. Totalt 2 770 ton metylenklorid får hanteras i verksamheten.

(Senior har ännu inte börjat använda kemikalien. Den nya fabrik där den ska användas är under uppbyggnad.)

Villkor för dispensen är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas, att företaget fortlöpande undersöker alternativ till metylenklorid och att det minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet.

Miljöprövningsdelegationen, vid länsstyrelsen i Uppsala, har därefter gett miljötillstånd för Seniors bygge av den nya fabrik där metylenklorid ska användas i tillverkningsprocessen.

Beslutet, som även har prövats av mark- och miljödomstolen, säger att maximalt 900 ton metylenklorid per år får släppas ut till luft, under en prövoperiod som pågår i två år från det att fabriken börjar använda kemikalien.

Under tiden måste bolaget vidta ytterligare åtgärder för att reducera utsläpp av metylenklorid utifrån bästa möjliga teknik, innan de slutliga villkoren för tillståndet slås fast.

Senior har fem år på sig att sätta igång, annars löper miljötillståndet ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet