Man och en fågelholk, även en blåmes syns

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om fågelholkar: 82-åriga Erik Arbinger har byggt fågelholkar sedan han var 15 år och delar med sig av några tips. Foto: SVT/TT

Experten på fågelholkar om vårens häckning: ”Enklaste sättet att hjälpa”

Publicerad

Flyttfåglarnas återkomst är ett säkert tecken på att våren är här. För många fåglar är det en tid av intensiv jakt på lämpliga boningsplatser. Vad kan den som vill hjälpa fåglarna göra?

Ornitologen Erik Arbinger, 82 år från Mariefred, har haft ett gott hjärta för fåglar i större delen av sitt liv. Att hjälpa till med mat och holk är hans två främst tips för att underlätta för fåglarna.

Tillverka egen fågelholk

Redan 15 år gammal började han tillverka egna holkar.

– Det roliga med att bygga holkar det är att man hjälper fåglar. Det är det enklaste sättet du kan hjälpa en fågel på, säger Erik.

Särskilt arter som talgoxe, blåmes och svartvit flugsnappare kan ha svårt att hitta lämpliga hem.

Varför behövs fågelholkar? Få svar i videon ovanför och hör Erik Arbingers tips på hur du kan bygga din egen holk.

Tre råd från ornitologen för att fåglarna ska trivas

  • Köp en fågelholk: Många fåglar har svårt att hitta bostäder och riskerar därför att inte kunna fortplanta sig.
  • Mata fågeln: Solrosfrön är att rekommendera. Men du kan också ta havregryn och blanda med solrosolja eller vanlig matolja. ”Det gillar de också”, säger Erik Arbinger.
  • Olämpliga boställen: Om fåglar bygger bon på olämpliga ställen, vänta med att rensa tills häckningstiden är över. Risken är annars att den inte kan utföra sin häckning. De flesta fåglar i Sverige häckar mellan april och augusti och är fredade under hela häckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.