Så identifierar du den giftiga vita flugsvampen – starta klippet för att se svampkonsulenten Annika Fritsch förklara och visa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så identifierar du den vita flugsvampen – här förklarar svampkonsulenten Annika Fritsch och svarar på tre frågor om den potentiellt livsfarliga svampen. Foto: SVT

Experten: Så känner du igen vit flugsvamp – giftig och potentiellt livsfarlig

Uppdaterad
Publicerad

Den vita flugsvampen finns lite varstans i de svenska skogarna – och den är potentiellt livsfarlig. Svampkonsulenten Annika Fritsch i Nyköping berättar hur du känner igen den och vilken vanlig svamp den kan förväxlas med.

Läkemedelsverket går nu ut med en varning efter att ovanligt många bekräftade fall av svampförgiftning rapporterats in från olika håll i landet.

– Det är frågorna från sjukvården som ökar och som vi är bekymrade över, alltså patienter som sökt vård för sina symtom, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.

I flera fall är det alltså den vita flugsvampen som är boven i dramat – en svamp som inte behöver vara farlig – men om en större mängd äts kan det innebära livsfara.

Svampkonsulenten: ”Är väldigt vacker”

Enligt svampexperten Annika Fritsch är det inte den allra första svamp man stöter på – men den finns i Sörmland och i stora delar av Sverige. Tack vare färgen så sticker den ut i grönskan.

– Den är helt vit och väldigt vacker, säger Annika Fritsch.

I videon: Annika Fritsch berättar hur vit flugsvamp känns igen och vad den lätt kan förväxlas med av den oerfarne.

FAKTA: VIT FLUGSVAMP

  • Vit flugsvamp innehåller ett gift (amatoxin) som skadar lever och tarmslemhinna. Den klassas som mycket giftig.
  • Symtom kommer först efter 8 – 24 timmar. Man insjuknar med intensiva vattentunna diarréer och kräkningar. Efter ytterligare någon dag ses leverpåverkan. Förgiftningen kan vara livshotande.
  • Förtäring av en smakbit av max en sockerbits storlek behöver inte åtgärdas.
  • Vid förtäring av mer än en smakbit eller om svampen kan ha ätits som måltid, ring genast Giftinformation för råd om vad som ska göras. Sjukhus kan behöva uppsökas.

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.