I videon hör du experten svara på tre frågor om dolt socker – hur farligt är det egentligen? Foto: SVT

Experten svarar på tre frågor om dolt socker

Uppdaterad
Publicerad

Är allt socker farligt? Och hur mycket dolt socker finns det egentligen i maten som vi köper? Vetenskapsskribenten och biokemisten Ann Fernholm har svaren.

Socker är en kemisk substans som bara ger oss kalorier. Det menar Ann Fernholm.

– Av de ingredienser som är vanligast i svenska livsmedel kommer vatten och salt på första och andra plats och därefter kommer socker. Och på topp tio-listan kommer också druvsocker och glukossirap som är två andra sockerformer, säger hon.

Från fyra till 40 kilo socker på 200 år

Det säger Ann Fernholm som vill att vi ska äta mindre socker. Siffror från Jordbruksverket visar nämligen att vi äter alldeles för mycket av det söta.

På 1800-talet förbrukade vi fyra kilo socker per person och år. En förbrukning som toppades i början av 2000-talet när vi åt 48 kilo socker per person och år. Idag är vi nere på 40 kilo.

– Men om vi ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer så ska vi äta högst 20 kilo per person och år. Enligt WHO:s rekommendationer borde vi äta högst 10 kilo och så lite har vi inte ätit sen 1800-talet, säger Ann Fernholm.

Tänker du på hur mycket socker du får i dig?

Svenke • Laga maten från grunden så är problemet löst

Varudeklaration av råvaror inom barnomsorg och äldrevård • Önskar att råvarorna som används i matlagningen inom barnomsorgen, skola, äldreomsorg och sjukhus varudeklareras. Så att vi alla får veta om de är ekologiska/inte ekologiska och varifrån de kommer. Även vid tillagning vilket fett som används och vad såserna innehåller. Är de gjorda av pulver eller gjorda på bra råvaror. Varifrån kommer köttet? ...

Linn • Det är fel människor som kommer uppmärksamma dessa socker-märkningar. Alla unga tjejer och killar med befintliga eller som ligger i riskzonen för ätstörningar är de som kommer bry sig mest om socker, och de kommer inte våga äta någonting nu för det finns "dolt gift" i allt. Jag har haft svår anorexi, men är normalviktig sedan 13 år, och jag kämpar dagligen med all hälsohets som kommer från media. Tror det är betydligt skadligare att oroa sig, vara elak mot sig själv, svälta, kräkas osv. än att få i sig ett visst antal gram socker per dag. Den psykiska hälsan påverkar ännu mer. Se till att äta tillräckligt med näringsrik mat som grönsaker och frukt, så kan du fylla ut med kakor och annat. Ät först det du behöver näringsmässigt och unna dig sedan. Tänk inte för mycket och döm inte dig själv!

Tallrikens storlek kan ha betydelse! • Tycker om att laga mat. Välja råvaror. Laga till dem. Äta vid ett dukat bord. Idag har tallrikar och glas blivit så stora. Tror att vi måste gå tillbaka till de gamla storlekarna. Förutom att det inte är bra att få i sig för mycket socker är det också viktigt att vi inte äter för mycket.

Helen • Jag handlar medvetet och kollar innehållet så mycket det går ! Inte enkelt när det smygs in i mat o dryck ..
Inför hög sockerskatt och märkning i alla butiker väl en bra början .
Tycker det vore dags att regeringen och andra ansvariga myndigheter gör avstamp i att förebygga våra levnadsvanor och att vi tar eget ansvar för vår hälsa

Carina • Sockret är den stora boven. Kokar alltid socker innehåll. Vet att det finns mycket dolt socker men försöker sålla bort. Lagar ofta mat från grunden.

Robert Dahl • Ja för jag har diabetes !

christina • Ähh jag skiter e allt det där med socker jag kör på bara ,,spelar ingen roll liksom hur du än vänder å vrider på paketet så får du socker i dig ,,man bara blir lurad =)

Fettknölen • Att undvika tillsatt socker i maten är inte så svårt. Köp bara basvaror; grönsaker, kött, fisk&skaldjur, mjöl, gryn. Svårigheten är att hitta tid att laga all mat från grunden.

Åsa Dahlberg • Överhuvudtaget är det bra att ha koll på vad man får i sig när man äter, inte bara socker. Att laga mat från grunden är självklart för mig, då utesluter man automatiskt alla onödiga tillsatser. Läs innehållsförteckningen på varorna. Är den för lång och krånglig? Ställ tillbaka på hyllan...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.